Forța de muncă ieftină din România atrage mulți oameni de afaceri din afara țării. Numărul de proiecte realizate cu bani străini a urcat semnificativ în 2014, într-atât încât România a devenit a șasea țară din Europa după numărul de joburi create de investițiile străine.

37182-investitii_straine.jpgNumărul de proiecte realizate cu capital străin din România a urcat cu 19% în 2014, față de anul anterior. Numărul locurilor de muncă generate de investiții străine a crescut cu 77% (ajungând la aproape 10.900), România devansând țări precum Spania, Turcia sau Slovacia. Cu asemenea rezultate, România a ajuns să fie pe locul șase în clasamentul statelor europene cu cele mai multe joburi create de investițiile străine.

„România are o creștere a FDI superioară celorlalte țări europene. Investitorii străini se uită cu interes către țara noastră, dar de multe ori din perspectiva forței de muncă ieftine care există aici. Important este ca în perioada următoare să depășim această percepție și să atragem acele investiții care generează locuri de muncă înalt calificate și bine plătite și care să motiveze specialiștii români să rămână în țară și să producă plus-valoare aici”, declară Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România

Pentru prima dată, țara noastră este prezentă în top 15 cele mai atractive țări din Europa privind numărul proiectelor cu investiție străină, conform raportului EY - European Attractiveness Survey pe anul 2014. Țări precum Serbia sau Republica Cehă au părăsit clasamentul, singurele state din Europa Centrală și de Est incluse fiind România și Polonia. Primele trei locuri ale clasamentului sunt ocupate de Marea Britanie, Germania și Franța, țări care au atras mai mult de jumătate din proiectele de investiții străine directe (52%). Totodată, aici s-au înființat peste 30% din locurile de muncă generate de bani străini, în Europa.

„Marea Britanie continuă să ocupe prima poziție în privința proiectelor FDI și a locurilor de muncă generate. Turcia intră în top 10 destinații atractive pentru investiții după numărul de proiecte FDI, ocupând locul nouă și înlocuind Finlanda pe această poziție. Pe celelalte poziții în top 10 sunt prezente: Spania, Belgia, Olanda, Polonia, Rusia și Irlanda”, specifică reprezentanții EY România.

  • Investițiile străine directe ating un nou record în Europa, cu 305 miliarde dolari, înregistrând o creștere de 36%, față de anul anterior
  • 43 de țări europene au atras un număr de 4.341 de proiecte, marcând o creștere de 10% față de 2013 și generând un număr de 185.583 de locuri noi de muncă (+12%)
  • Europa de Vest a atras 50% din investițiile globale în anul 2014, un procent în creștere față de 45%, în anul anterior

Europa Centrală și de Est, Rusia și Turcia concentrează împreună mai bine de jumătate (52%) din numărul total de locuri de muncă generate de FDI la nivel european – 96.087 de locuri de muncă – și depășesc ca pondere Europa de Vest.

„Revenirea economică, deprecierea monedei Euro și scăderea prețurilor la energie au contribuit la revenirea interesului pentru sectorul de producție din Europa. Împreună, toți acești factori au generat o creștere de 20% a proiectelor de investiții străine directe și a locurilor de muncă din sectorul de producție”, arată reprezentanții EY România.

În urma redresării sectorului industrial și a exploziei comerțului electronic, operațiunile de logistică și cele de execuție au înregistrat o creștere de 27%. Serviciile au avut o evoluție diferită, în funcție de sectoarele de activitate din care au provenit: serviciile de software au înregistrat o creștere de 27% a proiectelor de investiții atrase, serviciile de intermediere financiară – o creștere de 37%, iar operațiunile de back-office – o creștere de 15%, marcând creșteri puternice comparativ cu serviciile de afaceri care au înregistrat o scădere de 24% și cele de cercetare și dezvoltare, cu o scădere de 1%.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

27 May 2015