Domeniul imobiliar este unul activ şi în creştere, în măsura în care condiţiile economice permit acest lucru. Investiţiile în proprietăţi şi-au păstrat măcar psihologic valoarea şi, pe măsură ce piaţa se stabilizează, investitorii - fie ei mici sau mari - testează oportunităţi şi fac achiziţii. Dar cu toată dinamica de pe piaţa internă, încă nu am reuşit să îi convingem şi pe investitorii străini să se întoarcă. Ba din contră, au mai plecat şi câţiva dintre cei care au rezistat până acum.

20528-targ_de_vile_057.jpgDin întreg segmentul de fuziuni şi achiziţii, cele mai importante tranzacţii s-au făcut în imobiliare, în prima jumătate a acestui an. Este o veste bună, dar nuanţată de întregul context economic, lucrurile nu mai par deloc roz. Valoarea tranzacţiilor între companii pe piaţa locală a achiziţiilor şi fuziunilor a scăzut, în prima parte a anului, cu 57%, la 318 milioane USD, faţă de 732 milioane USD în acelaşi interval al anului trecut, arată calculele Ernst&Young. Amplitudinea pieţei în acest moment se reduce la zece tranzacţii imobiliare în primele şase luni.

„Un pic de optimism se simte totuşi pe piaţă, pentru că partea aceasta de fuziuni şi achiziţii este un domeniu pe care încă se pot realiza destule tranzacţii. Multe companii sunt interesate de preluări şi achiziţii pentru cotă de piaţă, acesta e interesul principal.", spune Costinel Radu, reprezentant Iunctio, companie de consultanţă.

Alte domenii căutate de investitori sunt:

• Producţia industrială
• Energie & Minerit (8 tranzacţii)
• Şi Telecom (7 tranzacţii).

Investitorii străini continuă să iasă din piaţă

În acest moment, piaţa pare să fie una a jucătorilor autohtoni. Ei controlează 62% dintre tranzacţii, în creştere uşoară faţă de anul trecut, cu doar câteva procente. Străinii care există pe piaţa locală sunt cei prinşi aici de criză, care au rezistat cumva vremurilor. Chiar şi ei au decis să iasă încet. Iar despre jucători noi, aproape că nici nu poate fi vorba.

„Pentru a doua jumătate a anului sunt ceva intenţii, dar au rămas la acest stadiu. Nu putem spune câte se vor concretiza. În perioada trecută, doar undeva la o treime sau chiar mai puţin s-au transformat în realitate. Este mai mult o perioadă de tatonare. Avem companii cu care urmărim piaţa de un an-doi ani de zile, timp în care se discută, se negociază, dar nu se ia nicio decizie.", continuă reprezentantul Iunctio.

De asemenea, oamenii de afaceri au început să fie tot mai discreţi atunci când încheie o afacere. Doar în cazul a 45% dintre fuziunile şi achiziţiile realizate a fost dezvăluită valoarea tranzacţiilor, faţă de 50% cu un an mai devreme. Ca de obicei, Polonia este prima ţară care ne fură contractele. În prima jumătate a acestui an, acolo au fost încheiate peste 160 de fuziuni şi achiziţii de companii. Următoarele două ţări care au atras atenţia investitorilor sunt Turcia şi Ungaria, cu 130, respectiv 69 de tranzacţii încheiate.

CITEŞTE ŞI 2011 aduce investiţii de 500 milioane euro pe piaţa imobiliară din România


23 August 2011