„În ce priveşte vânzările imobiliare, respectiv rezidenţiale, avem un ritm mult sub ce era în perioada similară a anului trecut, undeva 25-30% din ce se întâmpla anul trecut. Destul de mult, destul de drastică este corecţia, dar aşa stau lucrurile".

IMOPEDIA.ro: Sunteţi îngrijorat?

Ionuț Negoiță: Nu. Eu consider că este o situaţie firească pentru că până la urmă totul este ciclic. Aşa cum urcăm, aşa coborâm.

Nu e nimic care să meargă într-o singură direcţie, eu sunt convins că în România mai avem cel puţin 15 ani de construit ca să ajungem la un anumit nivel. Nu sunt genul care să se entuziasmeze foarte uşor, nici să se sperie foarte repede. Consider că e normal, mă adaptez la situaţia dată. Aşteptăm vremuri mai bune. 

IMOPEDIA.ro: Când credeţi că vor apărea?

Ionuț Negoiță: Eu cred că deja în a doua jumătate  a anului se va începe ritmul ascendent şi cam într-un an şi jumătate, doi ani să revenim. Sigur nu o să mai fie niciodată ce a fost pentru că am fost într-o perioadă când a existat o efervescenţă... Cu sau fără criză, dar cu atât mai mult în situaţia dată, tinde către o maturizare. Au fost situaţii când au fost marje mari de câştiguri, dar dacă se vindea era firesc să se întâmple aşa. Piaţa a intrat într-un deja proces de maturizare, lucrurile se vor aşeza, au dispărut şi vor mai dispărea speculanţii, dar şi dezvoltatorii care au intrat în acest business doar aşa că au auzit că se fac profituri mari. Oricum, dacă nu apărea criza, în câţiva ani, eram într-o situaţie de suprasaturare pentru că se începuseră foarte multe proiecte imobiliare.

 

IMOPEDIA.ro: Cum vor evolua preţurile?

Ionuț Negoiță: Eu consider că preţurile au venit într-o oarecare măsură acolo unde le este locul. Deja am văzut foarte mulţi dezvoltatori cu preţuri între 900 şi 1.400 de euro/mp, este un preţ corect. Şi cel de 1.400 de euro, dacă vorbim de o zonă bună şi de un nivel de confort.  900-1.000 de euro/mp este iar un preţ corect dacă vorbim de o zonă semicentrală şi pentru un nivel mediu al confortului. Mai jos de aici, probabilitatea este foarte mică se se mai ducă. Preţurile vor creşte în situaţia în care vor apărea bani în piaţă şi cererea va fi mai mare decât oferta. Şi în funcţie de preţurile materialelor de construcţie, de manoperă... ceea ce implică o locuinţă. 

IMOPEDIA.ro: Cum vedeți piața imobiliară din România, din punctul de vedere al unui dezvoltator?

Ionuț Negoiță: Ritmul vânzărilor este foarte mult încetinit. Restul vine de la sine, mă refer la ritmul construcţiilor şi finalizărilor unor proiecte şi dezvoltări care erau deja începute în momentul în care criza a început să-şi facă simţită prezenţa.

IMOPEDIA.ro: Să vorbim un pic şi despre preţuri...

Ionuț Negoiță: Nu sunt de acord cu varianta în care preţurile ar fi, cum îşi dădeau cu părerea unii oameni care nu au nicio legătură, nici nu au construit vreodată, doar de dragul de a spune şi ei ceva, cum că o garsonieră o să ajungă la 20.000 de euro, un apartament la 25.000 de euro.

Există o parte de adevăr în faptul că preţurile au fost umflate, cele mai umflate preţuri erau la terenuri. Terenurile au fost mult supralicitate şi se ajunsese la nişte sume aberante chiar.

În schimb dacă ne referim la locuinţele noi, aici avem un preţ de cost al investiţiei. V-aş putea da o plajă în funcţie de nivelul de finisaje, de nivelul de confort, ar fi undeva între 700 şi 1.000 de euro /metrul pătrat, un preţ de cost şi în care este inclus şi terenul, şi utilităţile, practic o locuinţă la cheie. Cam aici ar fi preţul, când ne referim la locuinţe de un nivel normal, nu la locuinţe de super lux sau de genul acesta. Dacă avem un preţ de cost între 700 şi 1.000 de euro /metrul pătrat, practic fiecare dezvoltator şi investitor trebuie să câştige măcar puţin sau în cel mai rău caz ar putea fi vorba de o vânzare pe un număr de locuinţe din cadrul unei dezvoltări la preţ de achiziţie.

Ca o abordare clasică, atunci când ai nevoie de lichidităţi vinzi un anumit număr D dintr-un proiect şi faci rost de bani şi te deblochezi, dar în niciun caz nu vinzi în pierdere. Urmând ca restul să le vinzi cu un mic profit sau cu un anumit profit ca să reuşeşti să ieşi pe plus. În cazul în care lucrul acesta nu se poate şi piaţa nu permite, şi există un blocaj, sub nicio formă şi nimeni, sau poate cineva care nu ştie să facă business sau din motive de panică, să vândă sub preţul de achiziţie.

De obicei se îngheaţă un proiect şi se reporneşte când piaţa revine la normal. Dacă preţurile au crescut foarte mult, până la urmă ce înseamnă foarte mult şi foarte puţin, era raportul între cerere şi ofertă, piaţa reglează preţurile.  

 

IMOPEDIA.ro: Despre preţul locuinţelor vechi ce părere aveţi?

Ionuț Negoiță: Aici ar fi interesant de ştiut câte s-au revândut. Iniţial ele au fost cumpărate după Revoluţie la nişte preţuri modice, în rate, accesibile pentru mai toată lumea. Cei care le-au luat aşa după Revoluţie, şi nu cei care le-au luat ulterior pe nişte preţuri mult mai mari, îşi pot permite să le dea la preţuri mici sau foarte mici. Cine are casa lui şi stă bine acolo nu o să vândă în astfel de perioade.

Preţurile apartamentelor vechi vor scădea...dar tot aşa vorbim de cerere şi ofertă, se ajunsese la preţuri mari tocmai pentru că mulţi preferau sa-şi cumpere apartamente vechi că nu aveau încredere în proiectele noi.

Unii dezvoltatorii nu au făcut o treabă suficient de bună să convingă, au fost situaţii în care clienţii erau nemulţumiţi. Au mai fost situaţii când oamenii au dat avans, iar proiectele nu s-au terminat, iar banii s-au dat sau nu înapoi, din cauza asta a existat o temere. Şi atunci românul venea din străinătate, să zicem, şi spunea - Hai să-mi iau un apartament vechi, că măcar ştiu ce iau! Şi probabil din această cauză au crescut preţurile apartamentelor vechi atât de mult. Dar, aceste apartamente pe lângă faptul că sunt vechi, oricât le-ai renova, casa scării e aceeaşi, de multe ori arată jalnic, lifturile arată jalnic, nu ai locuri de parcare, nu ai loc de joacă pentru copii, nu ai spaţii verzi. Apartamentele vechi, cred, că vor scădea la 700-800 de euro/metrul pătrat, cel mai jos nivel, mai jos nu cred, pentru că majoritatea o să prefere să nu vândă în momentul acesta.

IMOPEDIA.ro: Ce părere aveţi de declaraţia dului Silviu Prigoana privind faptul că
preţul apartamentelor va ajunge la 15.000-20.000 euro?

Ionuț Negoiță: Dl. Prigoană creează impresia că se pricepe la tot, iar genul acesta de
oameni care se pricep la tot, de fapt nu se pricep la nimic. Părerea mea este că preţul la locuinţele noi nu pot scădea sub preţul de cost, ar fi împotriva legilor comerciale. Consider că un preţ minim de 700-750 euro/mp construit este un preţ realist şi corect.

Marti, 31 Martie la IMOPEDIA-VIP:

Afla cine a declarat in exclusivitate pentru IMOPEDIA:

"Se va debloca piaţa imobiliară, dar într-un ritm destul de lent, pentru că aşa este gândit sistemul, aşa este gândită această criză imobiliară, ca să fie practic spoliaţi cât mai mult posibil cei care lucrează în acest domeniu".

Citeste continuarea aici.

26 March 2009