Lecție de reținut, de la Irlanda și Spania: măsurile de austeritate implementate de autorități și determinarea cetățenilor de a ieși din impasul economic își arată rezultatele – de la cele mai lovite economii ale Zonei euro, au ajuns să fie mai productive decât fruntașe cu vechime, precum Germania, Olanda sau Franța.

40526-productivitate.jpgIrlanda și Spania au fost două dintre cele mai afectate țări europene, în urma crizei financiare globale. Însă nu au renunțat la luptă și nu s-au bazat exclusiv pe ajutorul oferit de Uniune, ci au „strâns cureaua” și au mărit ritmul de lucru. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate și, în doar câțiva ani, aceste două țări au ajuns în fruntea clasamentului celor mai productive state din Zona euro. Mai mult, acestea au reușit să depășească până și țări în care eficiența este un mod de viață, precum Germania sau Olanda.

„Creșterea productivității muncii în Irlanda și Spania – cele mai performante dintre economiile periferice ale Zonei euro – a depășită-o pe cea din Germania, Franța și Olanda. PIB-ul real din Zona euro per ora lucrată (un indicator al productivității muncii) a înregistrat o rată de creștere de aproximativ 2% în ultimii trei ani, înainte de 2015. Iar la o privire mai atentă, cifrele arată că Irlanda a fost cea mai performantă în această perioadă, cu o creștere a productivității muncii de aproximativ 7% pe parcursul perioadei. Economiile mari, precum cea a Olandei, Franței și Germaniei, au devenim mai productive, în linie cu media grupului, în vreme ce economiile periferice, precum cea a Portugaliei și Greciei nu au reușit să își sporească semnificativ nivelurile productivității muncii în pofida reformelor implementate în decursul perioadei”, explică analiștii PwC, într-unul dintre cele mai recente rapoarte asupra economiei din Zona euro.

Sectorul industriei prelucrătoare pare să fie unul dintre cele mai productive domenii, în cele mai multe state ale Zonei euro. Potrivit economiștilor, productivitatea din acest segment a crescut într-un ritm mult mai alert, în ultimii ani.

„Acest fapt este de înțeles, întrucât majoritatea produselor industriale sunt comercializabile și, prin urmare, expuse forțelor competiției, iar toate aceste motivează companiile să devină mai eficiente, într-o perioadă mai scurtă de timp. De asemenea, noile tehnologii automatizate tind să fie adoptate din ce în ce mai repede în industria prelucrătoare, deși ele pot fi, de asemenea, adoptate în serviciile de rutină”, arată Richard Boxshall, Economist Senior al PwC.

O altă caracteristică demnă de menționat este aceea că circa 75% din capacitatea economică a Zonei euro și din totalul orelor lucrate se înregistrează în sectorul serviciilor, acesta devenind deci cel mai influent domeniu asupra productivității muncii, la nivelul întregii economii.

„În același timp, cifrele arată că economia Zonei euro a crescut mai rapid decât cea a SUA, în primul trimestru al anului 2016. Totuși, analizele PxC reliefează că recuperarea economiei – și, într-o măsură mai mare, a pieței muncii – a fost inegală. De exemplu, nivelul ratelor de șomaj în Zona euro, în acest stadiu al redresării, este cel mai ridicat înregistrat vreodată în comparație cu perioadele de redresare trecute”, se mai arată în analiza Pwc.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

7 July 2016