Primăria Sectorului 1 din Capitală anunță cu mândrie că a finalizat izolarea termică la peste 80% din numărul total de blocuri eligibile de a intra în acest program. Astfel, peste 800 blocuri din această zonă administrativă a Bucureștiului au o performanță energetică ridicată, în urma unor lucrări de anvergură achitate din bani publici.

35977-reabilitare.jpgReabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1 va continua până la anveloparea tuturor acestor imobile, promit oficialii, iar condițiile rămân neschimbate – asociațiile de proprietari nu vor achita niciun ban. Dacă lucrările vor decurge conform planurilor, până la sfârșitul anului 2015 vor fi reabilitate termic toate blocurile eligibile (conform legii) din această zonă, respectiv încă circa 150 clădiri.

„Primăria Sectorului 1 își va îndeplini angajamentul față de cetățenii din această zonă administrativă și va finaliza programul «Iarna va fi ca vara!». Rând pe rând, toate blocurile eligibile din Sectorul 1 se vor bucura în totalitate de avantajele anvelopării. Cât de curând, vom fi prima comunitate din România cu toate blocurile eficiente energetic”, declară Andrei Chiliman, Primarul Sectorului 1.

Certificatul energetic, la pachet cu anveloparea

Odată cu reabilitarea termică a blocurilor, asociațiile de proprietari primesc și certificatul de performanță energetică al clădirii. Potrivit autorităților, acest document se acordă pe clădire și nu pentru fiecare apartament în parte.

„Certificatul energetic este un document oficial valabil 10 ani de la data emiterii, prin care se atestă performanța energetică a clădirii și a instalațiilor aferente. Acesta arată cât de pregătită este clădirea pentru a face față temperaturilor foarte joase din iarnă sau foarte ridicate din vară. Altfel spus, câtă energie trebuie consumată pentru a avea o temperatură optimă în mijlocul iernii și în miez de vară. Certificatul energetic cuprinde valori de referință prevăzute în reglementările tehnice în vigoare, care permit clienților să compare și să evalueze performanța energetică a clădirii.În funcție de energia consumată pentru încălzire, climatizare sau iluminat, clădirea primește un indicativ pornind de la A - eficiență energetică ridicată - până la G - eficiență energetică scăzută”, explică reprezentanții Primăriei Sectorului 1 din Capitală.

Pentru finalizarea cât mai rapidă a programului de reabilitare termică, Primăria Sectorului 1 a semnat, la sfârșitul lunii iulie 2014, un nou acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiții (BEI) în valoare de 136,5 milioane de euro. Acordul a fost semnat la Luxemburg de către Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, și Vicepreședintele BEI, Mihai Tănăsescu, în prezența Președintelui BEI, Werner Hoyer.

„Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor, administrațiile locale pot introduce în programul de anvelopare numai blocurile care sunt construite între anii 1950 și 1990 și în care există asociație de proprietari legal constituită”, mai specifică autoritățile.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE CU SUBIECT SIMILAR:

 

11 December 2014