Şoseaua Kiseleff este una dintre cele mai râvnite zone de Capitală. Cu toate acestea însă, nimeni nu pare să fie interesat să cumpere acolo, nici măcar dintre cei care au bugetele necesare. Tranzacţiile de 5 milioane euro sunt de domeniul istoriei, aşa că şi clienţii de lux se orientează mai degrabă spre zonele adiacente.

22726-kiseleff.jpgZona Kiseleff se află în sectorul 1 al Capitalei, în partea de nord a Municipiului Bucureşti, foarte aproape de centru. Numele vine de la Şoseaua Kiseleff, una dintre cele mai importante artere din Bucureşti, care face legătura între centrul şi nordul Capitalei. Numele „Kiseleff" a fost preluat de la un conte rus şi datează ca reper bucureştean din 1847. De la bun început, zona Kiseleff a fost una selectă. Multe spaţii verzi, proprietăţi impresionante, vile istorice, majoritatea monumente de arhitectură. Din punct de vedere imobiliar, este considerată cea mai scumpă zonă din Bucureşti, aici fiind amplasate nenumărate ambasade şi sedii centrale ale unor bănci internaţionale.  

Este visul oricărui locuitor al oraşului, o casă în nord: Kiseleff, Dorobanţi, Primăverii şi tot aşa. Dar casele din zona asta au în general preţuri de la mare la foarte mare. Nu neapărat ca preţ pe metru pătrat, ci ca preţ pe unitate. Dacă aceste case au suprafeţe de 600-800 metri pătraţi, este normal ca atunci când înmulţeşti cu 2.000 euro/mp, ne dă o sumă gigant.", arată Ionuţ Anghel, manager departament rezidenţial Golden Key.

Vilele de pe Kiseleff se vând cu 40% mai ieftin decât în anii precedenţi crizei

Preţurile fabuloase, într-o piaţă oricum blocată, au făcut ca segmentul vânzărilor să se împotmolească. Nimeni nu mai vrea să cumpere proprietăţi mari, nici măcar atunci când preţul lor a scăzut cu câteva zeci de procente.

Pe Kiseleff sunt palate, nu le putem numi case. Nu prea sunt scoase la vânzare, pentru că niciun cumpărător nu o să plătească cinci milioane euro pe astfel de case. Nu în acest moment, nu în aceste condiţii de piaţă. S-a vândut o casă pe Eliade cu 1,2 milioane euro, o casă mare, fosta ambasadă a Coreei de Sud. A fost un cumpărător privat. Mai sunt tranzacţii dar, din câte ştiu eu, nu au fost pe sume de cinci milioane euro. Nici măcar pe trei milioane.", continuă reprezentantul Golden Key.  

Şi segmentul chiriilor a fost afectat. Nivelul chiriilor a scăzut cu 15-20% faţă de vara acestui an şi cu până la 40% faţă de anul 2008. Totuşi, anumite categorii s-au depreciat mai mult decât altele. În mod paradoxal, a fost afectat mai degrabă segmentul accesibil.  

„De exemplu, un apartament cu trei camere a fost mai afectat de criză decât unul cu patru camere. Încă s-au mai păstrat bugetele chiriaşilor pentru apartamente mari în zona Dorobanţi. Apartamentele cu trei camere sunt cele mai construite în Bucureşti. Fiind foarte multe oferte, s-au concurat între ele. Densitatea de locuinţe noi în zona Dorobanţi, pe partea cu Floreasca este mare şi am ajuns să închiriem apartamente cu trei camere cu 900 euro. Cele de patru, de la 1.500 euro în sus", arată Ionuţ Anghel.

Perioada relocărilor la preţuri mai mici s-a terminat

În ultima parte a acestui an s-a schimbat şi comportamentul clienţilor, precum şi cel al proprietarilor. Aceştia din urmă nu se mai agită pentru a face totul pe placul clienţilor, iar clienţii nu mai sunt atât de dornici să pună presiune pentru a exploata preţurile de criză.

Perioada cu relocările s-a încheiat demult. Unii au renegociat, alţii pur şi simplu nu au vrut să înţeleagă, şi ca atare, clienţii şi-au ales alte proprietăţi şi s-au mutat la mai ieftin. Cei care se mută acum, o fac din probleme personale. De exemplu, mutare cu firma, sau pleacă toată familia din ţară şi rămâne doar el, se schimbă costurile, bugetele companiilor, nimeni nu pleacă din cauza finisajelor sau din cauza proprietarilor.", arată oficialul Golden Key.

Dintre tranzacţiile care se fac, fie pe închirieri sau vânzări, cei mai mulţi clienţi sunt în continuare oameni da afaceri sau executivi în multinaţionale. Mulţi dintre ei sunt dispuşi să plătească cu banii jos. Singurii care sunt dispuşi să vândă sub preţul pieţei sunt proprietarii presaţi să facă rost de bani.

„Pe segmentul de lux, în zona Dorobanţi de exemplu, sunt foarte puţini proprietari care ajung în această situaţie. Aici, tranzacţiile se fac de cele mai multe ori cu cash. Singurele care pot avea probleme cu proprietăţile în acest segment, sunt companiile care au făcut mai multe achiziţii în ultimii ani şi acum nu mai fac faţă.", susţine managerul RE/MAX Bastion.

Se simte chiar un impuls al celor care au cumpărat cu scop investiţional în 2008 de a vinde acum. Chiar dacă vând în pierdere, ei îşi asumă acest lucru şi simt că acum pot să piardă mult mai puţin decât ar fi pierdut anul trecut.

CITEŞTE ŞI În Cişmigiu, apartamentele pornesc de la 40.000 euro


22 December 2011