Pictură suprarealistă sau desen animat? Cu toate că joacă feste ochilor, este 100% reală – Casa Strâmbă se află în orașul Sopot, din Polonia. Pentru conceperea proiectului, arhitectul Szotynscy Zaleski s-a inspirat din ilustrațiile și operele de artă ale unor artiști locali. Rezultatul a atras privirile întregii lumi, iar Krzywy Domek a ajuns să fie cea mai fotografiată clădire din Polonia.

37196-homepage.jpgKrzywy Domek (trad: Casa Strâmbă) este o clădire comercială din orașul polonez Sopot. Cu o suprafață de circa 4.000 metri pătrați, aceasta face parte din centrul comercial Rezydent. Deși pare să facă parte dintr-un parc de distracții, clădirea multifuncțională găzduiește magazine, restaurante, birourile unor companii locale și chiar și o stație radio.

Inaugurată în anul 2004, clădirea a fost concepută de arhitectul polonez Szotynscy Zaleski, care a mărturisit că inspirație i-au fost ilustrațiile pentru cărțile de povești ale lui Jan Marcin Szancer și operele de artă ale lui Per Dahlberg. În încercarea de a îmbunătăți imaginea orașului Sopot, arhitectul a conceput o clădire comercială complet diferită de construcțiile moderne, serioase, din sticlă și oțel. Rezultatul? O clădire care pare să fie lucrată în Photoshop și care pare să sfideze legile fizicii, motiv pentru care s-a remarcat nu doar pe plan local, ci și la nivel internațional.

Krzywy Domek își onorează invitații într-un mod aparte – personalitățile care participă la evenimente culturale organizate aici își lasă semnătura pe unul dintre pereții Casei Strâmbe. Proprietarii clădirii au inaugurat aici „Wall of Fame” (trad: Peretele Celebrităților), acesta dorindu-se a fi varianta poloneză a „Walk of Fame” (trad: Calea Celebrităților), de la Hollywood.

Câștigătoare a numeroase premii, Clădirea Strâmbă găzduiește companii din diferite domenii (de la finanțe și până la sănătate sau media), având o rată de ocupare de 100% și numeroase cereri. Administratorii clădirii spun că prețul se negociază cu fiecare chiriaș în parte, iar contractele se încheie pe o perioadă minimă de 12 luni.

VEZI ȘI ALTE CLĂDIRI IEȘITE DIN TIPARE:

 

 

30 May 2015