Amenajarea locuinţei nu ar trebui să se facă numai în funcţie de trenduri, dar şi după criterii de siguranţă. Anual, în lume se petrec peste trei milioane de cutremure, ceea ce înseamnă peste 8.000 pe zi sau unul la fiecare 11 secunde. Din fericire, cele mai multe au o magnitudine nesemnificativă sau se petrec în zone nelocuite. De asemenea, poziţionarea geografică a României face ca riscul de cutremure să nu fie unul foarte ridicat. Totuşi, cunoştinţe de bază despre ce este de făcut în cazul unui cutremur sunt esenţiale. Asta pentru că tot ce asigură confort, în general, se poate transforma într-un real pericol, în cazul unui seism. Mobila, ţevile de gaze sau conductele de apă sunt primele pe lista obiectelor cu risc major.

31239-week-eastern.jpgAtunci când lovesc mari aşezări şi au intensităti ridicate, efectele cutremurelor pot fi catastrofale. De asemenea, ele pot fi urmate de mii de replici, al căror număr scade în cursul a câteva săptămâni sau chiar luni.

În Romania, au loc zilnic cinci-şase cutremure cu magnitudine foarte mică, în jur de 0,2 si 0,4 grade Richter. Acestea nu se simt, dar în cazul unui seism mai mare, chiar şi propriile locuinţe se pot transforma în locuri primejdioase. Astfel, este indicat ca:

  • Rafturile sau piesele de mobilier înalte să fie fixate de pereţi
  • Obiectele grele să fie depozitate în rafturile de jos
  • Obiectele casante, precum sticlele, bibelourile sau vazele trebuie să fie stocate în servante închise
  • Tablourile, oglinzile sau alte obiecte grele nu trebuie montate desupra paturilor, canapelelor sau a altor locuri de aşezat
  • Corpurile de iluminat trebuie fixate bine în tavan
  • Boilerele trebuie securizate cu sisteme speciale de fixare
  • Substanţele inflamabile, precum pesticidele sau sprayurile, trebuie depozitate în locuri închise

„Proprietarii trebuie să ştie că riscurile vin atât din interiorul cât şi din exteriorul locuinţei. Ei trebuie să identifice, de exemplu, materialele inflamabile aflate în preajma liniilor electrice sau conductelor de gaz sau coşuri de evacuare a fumului fisurate. Cât despre riscurile din interior, recomandăm ca televizoareale să fie ancorate împotriva căderii, la fel şi monitoarele. Produsele periculoase trebuie închise ermetic, butelia trebuie fixată astfel încât să nu se răstoarne sau să alunece. Este indicată utilizarea panoului electric cu disjunctori în locul celui cu siguranţe electrice şi, mai ales, eliminarea eventualelor fisuri în pereţi, care, în caz de incendiu, ar contribui la propagarea rapidă la încăperile vecine”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro maior dr. ing. ISU Puiu Golgojan.

Incendiile de după cutremur pot aduce mai multe pagube decât seismul în sine

Deşi pare un subiect cu totul diferit, proprietarii trebuie să aibă o grijă deosebită la incendiile care ar putea urma cutremurului. Acestea sunt, de obicei, mult mai periculoase decât seismul în sine. În acest sens, repararea şi întreţinerea reţelelor de electricitate şi a celor de caz sunt cruciale.

„Întreaga familie trebuie să fie instruită pentru a recunoaşte riscul de incendiu. Astfel, noi recomandăm să existe etichete care să arate poziţiile Deschis/Închis/Pornit/Oprit la conductele de apă, gaz şi întrerupătoarele principale de electricitate”, continuă oficialii ISU.

Iar dacă în interiorul locuinţei totul este pregătit în conformitate cu normele împotriva incediilor, construcţia poate continua să fie periculoasă, dacă structura de rezistenţă nu este una solidă. Acelaşi risc există şi atunci când o nouă casă se construieşte fără să fie respectat proiectul.

„Un cutremur de o importanţă semnificativă poate dărâma construcţiile, provocând uneori pierderi mari. Astfel, pe timpul timpul proiectării construcţiilor, este obligatorie evaluarea riscului seismic si respectarea normelor de construire. De asemenea, dacă clădirea a fost construită înainte de 1978, atunci proprietarii trebuie să solicite la primărie expertizarea privind riscul seismic. Acest lucru nu îi va costa nimic, expertizarea clădirii se face gratuit. Costurile intervin abia dacă expertiza încadrează construcţia în clasa I de risc seismic, caz în care este obligatorie consolidarea acesteia”, arată oficialii ISU.

De asemenea, periculoase în cazul unui seism sunt şi geamurile sau oglinzile. Sticla se poate sparge din cauza undelor de şoc şi, în cazul în care nu este vorba despre geamuri securizate, cioburile pot atinge cu viteză victimele.

CITEȘTE ȘI: Blocurile comuniste ies din garanţie. Care sunt riscurile?

 

31 July 2013