Este denumit „Buffet al Hong Kong-ului” și figurează între primii 30 cei mai bogați oameni din lume. Și-a construit singur întreaga avere, ce depășește 23 miliarde dolari, mare parte din aceasta provenind din imobiliare. Lee Shau Kee este cel mai bogat proprietar din Hong Kong, iar boom-ul imobiliar al ultimului deceniu i-a sporit averea cu mai bine de 10 miliarde dolari.

34960-lee_shau_kee.jpgOcupă primul loc în clasamentul miliardarilor a căror avere a fost construită din imobiliare, potrivit Forbes. De asemenea, este poziționat pe locul 27 între cei mai bogați oameni din întreaga lume, fiind printre puținii care au reușit să clădească totul de unul singur, fără a avea în spate o familie înstărită. La cei 86 ani ai săi, Lee Shau Kee deține o avere estimată la 23,2 miliarde dolari, după o experiență de 66 ani în sectorul real estate.

Pionier în real estate, în vremuri în care Hong Kong încă era controlat de britanici

Născut la sfârșitul lui ianuarie 1928, în provincia Guangdong din sudul Chinei, Lee Shau Kee este unul dintre sutele de milioane de chinezi fără studii superioare. După Cel de-al Doilea Război Mondial, tânărul ambițios a hotărât să își încerce norocul în Hong Kong, dorind să pună bazele propriei afaceri. În ciuda lipsei de experiență, acesta a sesizat potențialul pieței imobiliare, devenind un pionier în această industrie. Nu după mult timp, a avut șansa să îl cunoască și să lucreze pentru faimosul miliardar Kwok Tak-Seng, iar împreună cu acesta a început să gândească un plan de afaceri pentru ceea ce a ajuns până la urmă să fie cea mai mare companie de dezvoltare imobiliară din Hong Kong – Sun Hung Kai Properties (SHKP).

  • Lee Shau Kee a ocupat locul 4 între cei mai bogați oameni ai lumii, înainte de predarea Hong Kong-ului, din 1997
  • Averea sa a crescut considerabil după 2006, când a urcat puternic valoarea proprietăților deținute de compania sa
  • Randamentul investițiilor i-a adus diverse supranume, printre care „Buffet al Hong Kong-ului” sau „Maestrul asiatic al acțiunilor”

Fondată la începutul anilor ’60 și listată la Bursa din Hong Kong încă din 1972, SHKP s-a specializat atât în investiția, cât și în dezvoltarea de proiecte rezidențiale și comerciale de calitate. În prezent, are circa 37.000 angajați și propriile departamente cu experți în consultanță, achiziția de terenuri, arhitectură, construcții, proiectare și property management.

Dar acesta a fost doar o etapă din drumul către succes al lui Lee Shau Kee. Deși a căpătat o uriașă experiență cu ajutorul acestui proiect, omul de afaceri și-a consolidat cu adevărat averea după ce a înființat Henderson Land Development, grup al cărui președinte și director general este din 1976. În prezent, acesta este al treilea mare dezvoltator imobiliar din Hong Kong, iar Lee Shau Kee deține puțin peste 60% din acțiuni. Din conglomerat fac parte mai multe companii, cu diverse activități – investiții și dezvoltări imobiliare, project management, construcții, administrare hotelieră, consultanță financiară, activități petroliere, servicii de internet, etc.

Boom-ul imobiliar i-a crescut averea cu 10 miliarde dolari, în doar 10 ani

Sectorul real estate din Hong Kong a luat un având deosebit în ultimul deceniu – prețurile au urcat necontrolat, în ciuda eforturilor făcute de autorități pentru a tempera speculațiile. Magnatul Lee Shau Kee este unul dintre cei care au avut cel mai mult de câștigat de pe urma acestei situații: averea sa a crescut cu mai bine de 10 miliarde dolari, în ultimii 10 ani.

În timp ce Hong Kong a urcat în importanță pe scena economică mondială, sectorul imobiliar de lux a devenit o adevărată mină de aur. Iar grupul Henderson Land Development a ridicat proiecte de anvergură dedicate clienților înstăriți, precum cartierul de case Beverly Hill, zgarie-norii International Finance Centre și 39 Conduit Road, complexul Grand Promenade și multe altele. 

  • Cel mai bogat om din lume care și-a construit averea din real estate consideră că „traversăm vremuri turbulente”
  • Potrivit acestuia, „trăim într-o perioadă în care investițiile (bani) în hârtie sunt mai riscante decât altă dată”, astfel că aurul și mortarul (respectiv construcțiile) aduc un profit mai sigur
  • Multi-miliardarul consideră că „există lumină la capătul tunelului. Dacă liderii europeni pot menține o ordine, lucrurile vor fi bine. În zilele de astăzi, foarte multe se bazează pe politică”

De-a lungul anilor, Lee Shau Kee și-a construit nu numai o avere impresionantă, datorită abilității de a investi înțelept, dar și o reputație impecabilă, datorită modului corect de a face afaceri și de a-și trata partenerii. Potrivit presei locale, multi-miliardarul a avut contribuții uriașe în dezvoltarea prosperității economice a Hong Kong-ului, astfel că este unul dintre cei mai bine văzuți oameni de afaceri din regiune. Deși nu a urmat cursurile unei facultăți, a promovat întotdeauna importanța educației și a donat zeci de milioane de dolari universităților din Hong Kong și China. Pentru servicii deosebite aduse în folosul comunității, în anul 2007, guvernul i-a acordat Medalia Grand Bauhinia, acesta fiind cea mai înaltă distincție oferită de autorități.

CITEȘTE ȘI ALTE POVEȘTI DE SUCCES, DIN IMOBILIARE:

4 September 2014