Președintele Iohannis a promulgat Legea dării în plată, precizând că actuala sa formă „este în regulă”, după modificările făcute de parlamentari. Noua lege urmează să fie publicată chiar astăzi în Monitorul Oficial, intrând în vigoare la 15 zile după publicare.

40085-contract.jpgLegea dării în plată a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis, urmând să intre în vigoare după cea de-a doua jumătate a lunii mai. Președintele declară că este mulțumit de modificările aduse după ce a cerut reexaminarea textului. Ulterior, parlamentarii au scos programul „Prima Casă” de sub incidența noii legi, au fost ridicat plafonul celor cu credite de nevoi personale cu ipoteca la 250.000 euro și au stabilit că legea se va aplica și în cazul persoanelor care au fost executate silit.

„Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite a ajuns inițial la mine și am retrimis-o în Parlament cu câteva observații. La momentul respectiv, după parerea mea, legea nu a fost foarte bine elaborată. Parlamentul a luat în considerare aceste observații pe care le-am trimis, a modificat legea corespunzător și mi-a retrimis legea în forma nouă. Am apreciat faptul că Parlamentul a ținut cont de observațiile mele și consider că legea, în forma în care a ajuns acum la promulgare, este în regulă. În consecință, am promulgat această lege și astăzi va fi publicată în Monitorul Oficial“, a declarat președintele Klaus Iohannis.  

Camera Deputaților a adoptat Legea dării în plată în urmă cu două săptămâni (13 aprilie), cu o majoritate de 207 voturi "pentru", un vot "împotrivă" și o abținere. Propusă de deputatul PNL Daniel Zamfir, Legea dării în plată prevede ca persoanele care nu mai pot achita ratele la creditele imobiliare să poată ceda bunurile ipotecate băncii, în schimbul ștergerii datoriei. Specialiștii din domeniu atrag atenția că aplicarea acestei legi în forma actuală se va reflecta în creșterea prețului produselor și serviciilor bancare în România, din cauza constituirii de noi provizioane, cerințelor suplimentare de capital, echilibrarea poziției valutare a băncilor, etc. Pentru ca această lege să aibă un impact pozitiv asupra pieței, specialiștii au atenționat că trebuie corelat cu legea insolvenței persoanelor fizice, solicitând totodată și neretroactivitatea dispozițiilor legale.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

28 April 2016