Propunerea Primăriei Generale de modernizarea a faţadelor a stârnit multă vâlvă. Prevederi precum eliminarea unităţilor de aer condiţionat sau a antenelor de satelit, precum şi alegerea unor culori unitare pentru exterior sună drastic, cu atât mai mult cu cât se fac pe cheltuiala proprietarilor. Totuşi, acesta nu este un proiect nou, ci unul care trenează de câţiva ani, greu de implementat. Pe de o parte, din cauza proprietarilor care refuză să coopereze, cât şi din cauza normativelor europene care obligă autorităţile să investească la rândul lor în acest proiect.

30527-cladiri_din_centrul_vechi_al_sibiului.jpgAmenzile vehiculate în cazul celor care nu vor accepta să îşi modernizeze faţadele au fost de natură să alarmeze o mulţime de proprietari. 8.000 lei pentru cei care nu se supun directivelor primăriei nu este deloc puţin, dar nici nu vor fi sancţiuni date pe nedrept, asigură oficialii municipalităţii. Aceştia vor să clarifice faptul că nimic din ceea ce au cerut prin noul proiect de hotărâre nu este o noutate, ci este vorba despre legi existente, a căror respectare va fi urmărită cu mai multă atenţie.

„Aceste măsuri, în marea lor majoritate, sunt prevăzute în avizul de urbanism. Nu este o noutate, doar că nu se aplică. Acum exista şi suportul să se dea amenzi. Deci nu este o iniţiativă neaparat a Primăriei Capitalei, ci este vorba de aplicarea unei legi. Ne propunem sa facem oarecare ordine in aceasta zona a fatadelor, nu neaparat brutala, ci in timp. Este adevărat că va fi greu de aplicat acest regulament, după o perioadă în care fiecare a făcut ce a vrut pe domeniul public, iar faţada este pe domeniul public, chiar dacă este aliniată, dacă este retrasă în curte sau nu”, a  declarat  Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei.

Doar ce este montat ilegal va fi dat jos. Restul faţadelor vor rămâne neschimbate

Există însă şi excepţii. Nu trebuie modernizate clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, clădirile reabilitate termic sau în curs de reabilitare la data intrării în vigoare a rgulamentului, precum şi blocurile de locuinţe înscrise deja în aceste programe, dar şi clădirile şi ansamblurile clasate sau în curs de clasare, ca monumente istorice. De asemenea, nimic nu va fi dat jos dacă a fost construit sau montat în limitele legii.

„De pe aceste faţade va trebui eliminat tot ceea ce a fost montat ilegal. Există foarte multe intervenţii pe faţadele clădirilor din Bucureşti, care sunt de fapt neautorizate şi ilegale. E vorba de aparatele de aer condiţionat, antenele tv şi reclamele neautorizate", a afirmat Pătraşcu.

Finanţarea prin fonduri europene este o posibilitate, dar istoricul României la nivel de absorbţie a acestora este descurajant

De asemenea, este important de menţionat că nu toate clădirile vor face parte din acest program, ci în prima etapă, se va insista pe cele situate în zonele Calea Victoriei şi bulevardele Lascăr Catargiu, Carol, Pache Protopopescu, Magheru, Balcescu, I. C. Bratianu, Regina Elisabeta şi Kogalniceanu. Dacă zonele sunt deja clare, modul în care se va desfăşura programul, nu este. Există chiar posibilitatea ca unii proiprietari să fie absolviţi de costuri.

„Există posibilitatea să îi ajutăm pe bucureşteni. Este proiect european pentru a reface faţadele blocurilor cu fonduri europene. Vorbim de marile bulevarde, de zona de responsabilitate a Primăriei Capitalei. Faţadele le vom face, nu ne ducem pe zonele unde trebuie făcută consolidarea, acolo nu are niciun sens. Am făcut acest proiect ca să arate bulevardele civilizat", a declarat primarul Sorin Oprescu.

Un alt motiv pentru care Primăria Generală încearcă să grăbească ritmul modernizărilor faţadelor este acela că directivele europene cer reducerea consumului de energie. Astfel, autorităţile au obligaţia de a renova anual 3% din totalul clădirilor publice, pentru ca în anul 2020 să ajungem la ţinta europeană impusă de 20% mai puţină energie consumată.

Până când se va clarifica însă dacă vin sau nu fonduri europene pentru faţade, lucrările se vor executa pe cheltuiala proprietarilor. Prin excepţie, autorităţile publice locale pot asigura de la bugetul local atât preluarea integrală a cheltuielilor pentru proprietarii care fac dovada că au veniturimedii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie. În alte cazuri se poate vorbi despre cofinanţarea proiectului.

CITEȘTE ȘI: Stii cât mai valorează locuinţa pe care o deţii? Cum îţi evaluezi proprietatea singur, dar corect?

 

29 May 2013