Anul 2017 va fi unul greu pentru proprietarii de locuințe din Româna. Liberalizarea pieței de energie se va traduce într-o creștere a prețului energiei cu 25%. Costurile cu întreținerea ar putea deveni greu de susținut, ceea ce ar putea conduce la la o nouă criză a creditelor, în țară. Proprietarii cu rate bancare ar putea găsi imposibil să strângă banii necesari lunar pentru a-și achita datoriile. În acest context, locuințele verzi, care folosesc energie alternativă până la atingerea nivelului de autosustenabil, sunt singurele proprietăți construite pentru a face față crizei energetice.

36830-economii_energie.jpgLiberalizarea pieței de energie din România se va întâmpla până la finele anului 2017, când se vor elimina și ultimele subvenții pentru energie, acordate consumatorilor casnici. La momentul respectiv, șocul va fi unul puternic pentru toți proprietarii de locuințe, dar cu atât mai mult pentru cei care și-au cumpărat recent locuințele prin credit bancar.

Majoritatea proprietarilor vor fi expuși la o creștere a prețurilor la energie cu 25%. Pentru mulți dintre ei, liberalizarea se va face în primii ani ai unei ipoteci semnate pe 20 de ani, fapt care va adăuga o presiune continuă în toată perioada de ipotecare, din cauza prețului energiei. Se preconizează o creștere dramatică a utilizării și prețului energiei și resurselor naturale, din cauza tendințelor globale economice și demografice”, explică oficialii Romania Green Building Council.

Clădirile verzi minimizează șocul energetic, dar numărul lor este insignifiant momentan

Din fericire, locuințele verzi au capacitatea de a amortiza sau chiar anula un asemenea șoc financiar, pentru proprietarii lor. În funcție de tehnologia folosită, o asemenea locuință poate produce chiar mai mult decât necesarul de energie pentru gospodărie. Din păcate însă, teama de finanțare a băncilor din România conduce adesea proprietarii de locuințe la luarea deciziei de a investi mai puțin în procesul de proiectare și construire. Astfel, ei ajung să aleagă locuințele cu cel mai scăzut cost pe metru pătrat, devenind proprietarii unei case care se încălzește și se răcește mai scump, necesită întreținere intensivă, renovări mai frecvente și, pe termen lung, au o valoare mai mică decât locuințele sustenabile. Prin urmare, proprietarii locuințelor convenționale sunt mult mai predispuși la un nou șoc bancar.

Un studiu realizat în 2013 asupra unui eșantion de 71.000 de locuințe a relevat că riscurile ipotecare ale locuințelor sustenabile sunt cu 32% mai reduse decât ale locuințelor standard. Studiul a relevat, de asemenea, că locuințele care erau peste nivelul standard de clasificare ca „verzi“ prezentau un risc ipotecar și mai mic. Economiile anuale la consumul de energie pentru locuințele „verzi“ echivalează cu una sau două rate ipotecare pe an”, continuă oficialii ROGBC.

Modificările sau îmbunătățirile clădirilor, pentru a le face mai eficiente energetic, au rezultate mai puțin spectaculoase

Pentru a eficientiza costurile implicate de o locuință, cel mai bun moment de intervenție este la început, în stadiul proiectării inițiale. Ulterior se pot face modificări și îmbunătățiri, dar rezultatele sunt mai puțin spectaculoase. În plus, proprietarii trebuie să aleagă echipe de lucru care cunosc normele verzi dincolo de rigorile legale.

Normele în construcții actuale și obținerea unui certificat de performantă energetică clasa „A“, în România, presupun un nivel de eficiență energetică mai redus. În plus, procesul de audit energetic este inconsecvent și oferă prea puține stimulente, pentru ca dezvoltatorul/investitorul să fie motivat să urmărească o performanță mai bună. Asta și pentru că se tem de faptul că clienții nu vor fi capabili să recunoască performanța energetică superioară a unei clădiri”, explică oficialii Romania Green Building Council.

În plus, construcțiile verzi întrunesc și alte norme europene care au intrat deja în vigoare și la noi sau urmează să fie implementate, precum reducerea deșeurilor provenite din construcții și reducerea obligatorie a toxicității materialelor de construcții pentru clădirile rezidențiale noi și existente. Introducerea unui asemenea produs financiar dedicat construcțiilor verzi ar putea fi oportună, în contextul acestor schimbări. Ipoteca Verde este un concept cu care piața bancară din România cochetează deja de câțiva ani și este catalogată drept opțiunea cea mai bună pentru obținerea unui credit ipotecar cu un costredus, fără pierderi de profitabilitate, datorită ratei de restituire mai bune și valorii mai ridicate, pe termen lung, a proprietăților pe care le finanțează.

CITEȘTE ȘI:

21 April 2015