Sute de oameni au ajuns să îşi piardă locuinţele, din cauza datoriilor la întreţinere. Indiferent dacă este vorba despre sume mici sau mari, victimele rechinilor imobiliari se văd forţate să îşi vândă apartamentele la preţuri de nimic şi apoi asistă neputincioşi la momentul în care le văd revândute la valoarea reală. Abia atunci înţeleg că au fost înşelaţi de o reţea bine pusă la punct.

    22399-sursa.jpgMinisterul Justiţiei a scos la iveală zeci de licitaţii trucate, prin care proprietarii au fost daţi abuziv afară din casă, în baza unor acte care păreau a fi în regulă. O afacere de milioane de euro, la nivel naţional. Reţele bine organizate, în care executorii judecătoreşti şi participanţii la licitaţie sunt doar nişte actori, iar vânzarea - o şaradă.

    Totul începe la asociaţia de proprietari. Samsarii de locuinţe achită datoriile locatarilor, cu sau fără acordul acestora. Apoi începe recuperarea datoriei, iar acesta este momentul în care presupusul executor judecătoresc intră în scenă. El organizează o aşa numită licitaţie la care participă doar persoane agreate. Acestea au rolul de a licita doar până la o sumă infimă, la care se şi închide tranzacţia. În final, apartamentul este vândut la cel mult un sfert din valoarea reală. Un caz real este cel al unei familii din Bucureşti, căreia locuinţa i-a fost vândută pentru o datorie la întreţinere de 4.000 lei. Proprietarii au aflat de acest lucru câteva luni după achitarea datoriei de către samsari, când aceştia au năvălit peste ei, în casă.

    Copilul era singur acasă, dormea când a venit cineva la uşă. S-a trezit cu bubuituri în uşă. Nu a vrut să deschidă, dar i s-a spus că dacă nu deschide, oricum sparg uşa. Când am venit noi de la serviciu, lucrurile toate erau date deja pe hol.", au declarat proprietarii, pentru Antena1.

    Casa lor a fost cumpărată la licitaţie cu doar 12.000 euro, un sfert din valoarea reală

    Să nu ai un acoperiş deasupra capului, este cumplit. Acum stăm cu chirie, iar în casa noastră, plătită cu banii noştri, stă altcineva cu chirie.", continuă proprietarii.

    Un alt caz, acelaşi scenariu, de data aceasta, este vorba despre o proprietate în zona semi-centrală a Capitalei: Calea Vitan. Este vorba despre o situaţie recentă. Nu mai departe de acum două luni, samsarii au pus mâna cu forţa pe acest apartament cu trei camere.

    „Am avut uşă puternică şi nu au putut să o spargă, au fost nevoiţi să o taie. Greu, s-au chinuit, le-a părut şi lor rău de uşă.", spune proprietarul.

    Casa lui a fost cumpărată la jumătate din preţul stabilit de evaluator, adică 32.000 euro. Acum, noul proprietar a scos-o la vânzare cu preţul corect: aproape 70.000 euro.

    Sunt 30.000 euro luaţi printr-o jonglerie. Este o afacere murdară!,", spune proprietarul.

    Printre cei care participă la asemenea fraude se numără şi avocaţi cu experienţă

    Printre numele care au ieşit la iveală, din aceste organizaţii, se numără un anume Victor Pomponiu. Un avocat cu experienţă, dar foarte controversat. El joacă, de cele mai multe ori, rolul executorului judecătoresc. În echipa lui mai sunt Alexandra Popiţi, Doiniţa Morariu, Ovidiu Berteanu, Laurenţiu Romanescu, Bucur Giurgea sau Mirel Popescu. Ei joacă rolul mâinii moarte la toate licitaţiile. Apartamentele ajung, într-un final, în proprietatea avocatului Pomponiu. Acestea sunt doar câteva dintre numele trecute pe lista legiuitorilor, potrivit unei anchete întocmite de Antena 1. Dar vinovăţia lor este greu de demonstrat.

    Am simţit că ei sunt ancoraţi foarte bine în aceste probleme, le cunosc foarte bine, ştiu cum să procedeze să iasă în avantaj şi să pară că lucrurile sunt corect şi legal făcute.", spune  Diana Arsenescu, avocatul unuia dintre proprietari.

    Procurorii de la crimă organizată au luat însă urma câtorva dintre aceste nume şi se pregătesc să le strice afacerile.


    CITEŞTE ŞI: Băncile nu mai au ce face cu proprietăţile executate silit. Sfidători, proprietarii refuză să îşi părăsească locuinţele.

    5 December 2011