Amenajarea unei saline artificiale costă minimum 7.000 euro, iar investiţia se recuperează în cinci ani. Mulţi oameni s-au convins de eficienţa în vindecarea bolilor a respirării aerului salin la zeci de metri adâncime. Şi, cum românul este inventiv, a ales să îşi facă propria salină.

Locuinţa-salină, o investiţie sănătoasăUnul dintre cei care s-au gândit că nu are rost să cheltuiască bani pe tratamente împotriva astmului, când poate avea propria salină, a fost Nicu Sculeanu, din comuna Brezniţa de Motru. Mai mult de atât, şi-a transformat locuinţa în pensiune, ca să se bucure şi alţii de beneficiile sării aduse din Ocnele Mari.

Nicu Sculeanu spune că în tinereţe a văzut la cineva din Serbia o astfel de „clinică de speleoterapie"  şi astfel i-a venit ideea să-şi amenajeze salina artificială. Totul l-a costat în jur de şapte mii de euro. A tapetat beciul casei cu sare grunjoasă şi s-a apucat de tratat oamenii din sat de astm sau infecţii acute. 

Aceeaşi idee a avut-o şi Gabriela Stavăr, din Galaţi. La doi paşi de centrul oraşului a deschis o salină artificială în care localnicii, dar nu numai ei, vin să se vindece de boli respiratorii. Ideea i-a venit în 2006, când a citit un studiu din care a aflat că mulţi oameni din oraşul în care locuieşte suferă de astm datorită poluării de la combinatul siderurgic.

S-a documentat şi a făcut un plan de afaceri. Mai greu a fost că, la vremea aceea, toate băncile au considerat că afacerea va fi nerentabilă şi nu i-au aprobat creditul cerut pentru investiţie. În cele din urmă a făcut un credit de nevoi personale.

Copiii, principalii beneficiari

Lucrările de amenajare au durat şase luni, iar cele 33 de tone de sare necesare au fost aduse de la Târgu-Ocna. Deschiderea oficială a avut loc pe 6 ianuarie 2008. Sunt două „saline", una mai mică destinată copiilor şi alta pentru adulţi.

Ambele au pe pereţi cărămizi circulare din sare pură şi aparatură performantă de condiţionare a aerului, menită să asigure condiţii de microclimat identice cu cele dintr-o salină adevărată şi o temperatură constantă de 18-20 grade Celsius. Fiecare cameră este dotată cu plasme, iar adulţii au la dispoziţie o ceainărie în care se pot relaxa.

Regula impusă de Autoritatea Naţională de Sănătate Publică este ca adulţii şi copiii să nu aibă contact în timpul tratamentului, astfel încât există camere speciale pentru fiecare vârstă „Am investit până acum în construcţie peste 50.000 euro, pentru că am vrut ca totul să fie la standarde de cinci stele", spune Gabriela Stavăr.

Ea speră ca până la sfârşitul acestui an să îşi recupereze cheltuielile făcute, mai ales că are deja clienţi fideli care îi trec pragul zilnic. „Majoritatea oamenilor vin să se vindece de astm bronşic, alergii, răceli sau probleme imunologice, iar rezultatele se văd după câteva şedinţe.

Cei mai mulţi sunt copii,"  ne-a destăinuit directoarea centrului. Totuşi, ea crede că afacerea nu este una foarte rentabilă, pentru că oamenii nu sunt conştienţi de beneficiile tratamentelor.

Sare din Himalaya la poalele Carpaţilor

Şi la Buzău există o astfel de salină artificială. Valentin Ichim a fost convins de soţia lui că o astfel de investiţie merită să fie făcută, după ce a văzut la televizor o pensiune-salină din Focşani. Au chemat o firmă de la Oradea să le-o amenajeze, iar construcţia a costat în jur de 20.000 euro.

Au adus bolovani de sare pentru podea de la mina Praid şi calupuri cilindrice din acelaşi material de la Târgu-Ocna. Peste 30 de tone de sare au fost necesare în total. „Iniţial, am estimat că investiţia va fi amortizată în doi ani", spune Ichim. Dar, pentru că a vrut să le ofere mai mult vizitatorilor, a făcut cheltuieli suplimentare, care nu fuseseră prevăzute în buget.

Trend imobiliar

România este ţara în care se află cele mai mari saline naturale din Europa. Cu toate acestea, potenţialul lor turistic şi medical nu este exploatat la capacitatea reală. Salinele Praid şi Slănic sunt vizitate anual de turişti din Ungaria, SUA, Austria, Australia sau Thailanda, deşi amenajările sunt precare iar unităţile de cazare sunt cotate majoritatea la trei margarete. Cazarea în cele două staţiuni costă aproximativ 40 lei pentru o noapte.

Sursa

10 March 2009