Achiziția apartamentelor din stadiul de proiect, sau off-plan, cum mai este numită această tehnică, a adus probleme sonore românilor, de-a lungul timpului. Criza financiară părea să fi stârpit acest fenomen, dar ultimul an confirmă faptul că această tactică de vânzare-cumpărare a reintrat în uz. Acest lucru poate fi un motiv de îngrijorare atât pentru clienți, cât și pentru întreaga piață imobiliară, în cazul unui nou eșec imobiliar răsunător.

39947-off_plan.jpgAtunci când cumpără apartamente de pe hârtie, clienții își asumă un risc: acela de a rămâne cu banii dați, dar fără locuință. Sigur, se semnează contracte potrivit cărora dezvoltatorul se obligă să returneze banii încasați, eventual și penalități, în cazul în care proiectul nu este dus la bun final sau el nu corespunde standardelor stabilite la momentul semnării. Cu toate acestea, returnarea banilor se dovedește mult mai greu de pus în practică decât poate părea la momentul semnării.

Chiar înainte de instaurarea crizei imobiliare, fraudele off-plan erau la ordinea zilei. Așa numiții dezvoltatori încasau banii, apoi intrau în insolvență și dispăreau. Planorama este doar un exemplu, dar poate cel mai bine cunoscut, cu acest subiect. Clienții păgubiți au alergat să își recupereze banii ani întregi, au format comisii, comitete, au semnat petiții și și-au cerut dreptatea în instanță. Unii au reușit să se mute în apartamente, dar au plătit pentru finalizarea lucrărilor. Alții, încă își mai așteaptă dreptatea”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Mirabela Țoneș, avocat imobiliar.

Clienții care cumpără off-plan sunt, de multe ori, dezinformați

Cu toate acestea, tot mai mulți români încep din nou să își rezerve apartamente aflate în stadiul de proiect. Acțiunile lor sunt la fel de nechibzuite ca și înainte. Puțini sunt cei care cunosc și înțeleg riscurile unei asemenea decizii. Restul e format din clienți creduli.

Atunci când un agent imobiliar neprofesionist întâlnește un client care nu este bine documentat, se întâmplă lucruri periculoase. Agentul îl convinge pe client că apartamentul pe care i-l oferă este o ofertă de nerefuzat, iar discountul pentru achiziție anticipată este argumentul cel mai puternic. Nu mai contează faptul că, în unele cazuri, dezvoltatorii respectivi nici măcar nu au obținut încă autorizațiile necesare pentru demararea lucrărilor”, continuă avocatul imobiliar.

Achizițiile off-plan finanțează proiectele, în lipsa produselor bancare adecvate

Prețul mic la care se adaugă discountul, venite pe o dorință acută de a deține o locuință și de a prinde o super-ofertă imobiliară, îi determină pe clienți să cumpere fără să pună prea multe întrebări. Iar acest lucru nu este garantat o problemă, mai ales în condițiile în care finanțarea este o problemă majoră pentru dezvoltatori. Cu toate acestea, nimeni nu ar trebui să își asume riscul. Nici clienții, nici dezvoltatorii. 

Dezvoltatorii recurg la orice metodă pentru a se finanța, inclusiv la achiziițiile off-plan. Este prea riscant. Băncile ar trebui să ofere soluții viabile de finanțare, iar clienții trebuie să se acomodeze cu ideea că prețul cel mai bun nu este întotdeauna și cea mai bună idee, mai ales când la mijloc este un credit care se poate întinde și pe 30 de ani”, explică avocat Mirabela Țoneș.

Achiziția de locuințe cu plata înainte de construcție este o metodă importată, în anii de boom imobiliar. Inițial, ea a fost întâlnită doar pe segmentul locuințelor de lux, dar acum se regăsește în multe dintre proiectele dedicate clienților de Prima Casă.

CITEȘTE ȘI: 

19 April 2016