După șapte ani de dificultăți pe piața imobiliară din întreaga lume, nu mai este la fel de ușor să spui că imobiliarele sunt cele mai stabile investiții. Cu toate acestea, afirmația nu este mai puțin adevărată. Potrivit statisticilor, care iau în calcul evoluția sinusoidală caracteristică oricărei piețe, pe termen lung, prețurile locuințelor au crescut întotdeauna. Singura diferență este că unele proprietăți rezistă mai bine decât altele, în vremuri de turbulență. Important este să știi să alegi câștigător.

37707-profit_imobiliar.jpgSecretul unei investiții imobiliare de succes este răbdarea. Vremurile profitabile sunt urmate fără de greș de perioade păguboase, ca aceasta pe care o traversăm. Dar și reciproca este valabilă, iar creșterile pieței, inerente. Tocmai de aceea, proprietarii care au cumpărat în perioade de vârf și și-au văzut investiția prăbușindu-se peste noapte, nu trebuie să se grăbească să vândă, dacă nu au motive reale să facă acest lucru.

Deprecierile de preț pe care le aduce o criză imobiliară sunt recuperate ulterior, deci pentru cei care își permit luxul de a avea răbdare, deznodământul va fi aproape fără de greș unul de succes. De partea cealaltă însă, în cazul celor care au investit într-o proprietate în anul 2008, de exemplu, dar care au decis sau au fost obligați să facă exist în anii imediat următori, au avut de pierdut cel mai mult”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marius Iancu, broker Eclusive Business Invest.  

Un profit mic înseamnă, în general, și un risc de depreciere insignifiant

Dar chiar și această categorie poate pierde mai mult sau mai puțin, în funcție de proprietățile alese. Proprietățile cu risc scăzut sunt cele care oferă un profit mai mic, dar și garanția unei deprecieri temperate.

O   locuință bună, într-un cartier rezonabil, cu o poziționare ok, este o investiție sigură. De exemplu, un apartament în Militari, Titan, Vitan, Crângași, Drumul Taberei etc, într-un bloc construit după cutremurul din ’77, întreținut bine, se vinde și se închiriază cel mai ușor, în condiții avantajoase pentru proprietar”, explică Marilena Crețulescu, administrator Mirage Estate.  

Una dintre capcanele în care pot pica clienții de imobiliare este situația în care decid să achiziționeze un apartament mai vechi sau mai deteriorat, pentru că este mai ieftin. Dar renovarile nu sunt niciodată atât de simple pe cât par inițial, și deloc ieftine.

„Clienții speră că dacă o să cumpere o proprietate ieftină și o să o renoveze, o să o revândă apoi în profit. Adevărul este cât se poate de departe. În primul rând, noul client ar putea să nu aprecieze materialele sau stilul ales. În al doilea rând, costul de renovare, adăugată prețului de achiziție, conduce, de cele mai multe ori, la un preț de strigare nejustificat de mare”, continuă Marilena Crețulescu.

Micii investitori nu lucrează cu planuri de investiții, ceea ce le poate aduce pagube consistente

Renovarea presupune un plan de investiție, iar micii investitori nu iau în calcul așa ceva. În aceste condiții, eșecul este greu de eviat. Specialiștii recomandă celor care cumpără pentru închiriere sau revânzare să păstreze întregul demers cât mai simplu cu putință.

„Micii investitori trebuie să evite și blocurile fără locatari, situație întâlnită mai ales în ansamblurile noi, dat fiind faptul că, în acest caz, costurile de întreținere sunt mult mai mari. De asemenea, există și un risc crescut pentru catele de vandalism. Astfel, locuința va fi aproape imposibil de închiriat sau revândut”, explică Marius Iancu.

La fel de bine și-au păstrat valoarea și proprietățile de lux, pe timp de criză. Dată fiind piața încă restrânsă a dezvoltărilor imobiliare de acest tip, sau chiar valoarea istorică și arhitecturală a unora dintre acestea, raportul cerere-ofertă este mereu înclinat în favoarea vânzătorilor. Acest domeniu însă este rezervat exclusiv celor cu bugete superioare.

CITEȘTE ȘI:

15 July 2015