Făcând un bilanț al anului 2015, peste 11.000 de locuințe noi vor fi fost livrate în Capitală și împrejurimile sale, până la final de an. Potrivit specialiștilor Coldwell, acesta este cel mai ridicat număr de unități noi livrate într-un singur an, din ultimele două decade. Cea mai mare parte a ofertei este reprezentată de locuințele accesibile maselor, peste 80% dintre acestea fiind cumpărate cu ajutorul programului Prima Casă.  

38525-locuinte_noi.jpgLa scară europeană, România este dată drept exemplu, în ceea ce privește evoluția economică. Ca într-un joc de domino, astfel de vești atrag investitorii străini, care pompează cu încredere sume importante la noi în țară. Oglindă a economiei, piața imobiliară reflectă cu acuratețe efervescența economică: în ultimul an și jumătate, a fost demarat un număr record de proiecte imobiliare, pe toate segmentele – clădiri de birouri, depozite industriale, centre comerciale și, în mod special, ansambluri rezidențiale. Potrivit specialiștilor, 2015 se va încheia într-o notă pozitivă: dacă se va respecta ritmul primelor nouă luni, se estimează că acesta va fi anul cu cele mai multe locuințe noi livrate după Revoluție.

„În timp ce anul 2014 a adus un număr de unități rezidențiale apropiat de vârful atins înainte de criza economică, se pare că anul 2015 se va dovedi cel mai bun an din istoria pieței rezidențiale moderne a țării noastre, cu peste 11.000 de unități rezidențiale finisate în București și împrejurimi, numărul variind în funcție de viteza cu care dezvoltatorii vor finaliza proiectele anunțate că vor fi livrate până la sfârșitul acestui an”, se arată în cea mai recentă analiză a pieței rezidențiale publicată de Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Până la finalul acestui an, stocul de locuințe noi (finisate și scoase la vânzare) din Capitală și împrejurimi va ajunge la 14.000 de unități, amplasate în peste 350 de ansambluri rezidențiale. Potrivit datelor Coldwell, circa 60% dintre acestea sunt locuințe aflate pe piață de mai bine de doi ani. Cele mai multe dintre aceste locuințe noi se află în complexuri localizate în cartiere mari sau la periferii și au suprafețe similare cu cele ale apartamentelor construite înainte de 1990. Totodată, mai bine de 80% dintre aceste locuințe sunt cumpărate cu ajutorul programului Prima Casă.

  • Numărul de proiecte rezidențiale dedicate clasei de mijloc a urcat semnificativ în 2015, față de anii anteriori. Dezvoltatorii au investit în proiecte amplasate în cartiere mari, cu acces rapid la transportul public
  • Ansamblurile rezidențiale ale căror clienți-țintă fac parte din clasa de mijloc vin cu peste o treime din totalul unităților noi aflate în prezent la vânzare
  • Majoritatea clienților incluși în segmentul middle deține deja o locuință și caută să achiziționeze una mai mare, într-o zonă mai bună. Mai puțin de 50% dintre acești clienți se folosesc de programul Prima Casă pentru a încheia tranzacția

„Proiectele rezidențiale de mici dimensiuni, cu până în 50 de unități, continuă să reprezinte o parte importantă din numărul total de unități noi, respectiv peste 30%. În general, acestea au avantaje competitive, precum o zonă bună sau costuri necesare investiției relativ mici (în puține cazuri sunt folosite fonduri obținute de la instituții financiare)”, se mai precizează în raportul Coldwell.

În ultimele 18 luni, au început să reapară în piață clienții care achiziționează apartamente în scop investițional, însă aceștia reprezintă mai puțin de 5% din totalul cumpărătorilor. Situația este complet diferită față de perioada 2007-2008, când peste 80% dintre cumpărătorii de unități noi erau investitori, care plănuiau să vândă într-un interval scurt de timp.

„Având în vedere condițiile actuale de piață, considerăm că, anul acesta, segmentul rezidențial a început un nou ciclu de dezvoltare, durabil, tipic pentru piețele mature, bazat pe o aliniere a ofertei la cererea curentă”, conchid specialiștii Coldwell Banker Affiliates of Romania, precizând că prețul unităților noi va rămâne stabil în următoarele șase luni și că vom continua să vedem noi lansări de proiecte rezidențiale, aparținând atât unor dezvoltatori locali, cât și unor străini.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

21 October 2015