Chiar dacă unii proiectanți au început, de câțiva ani, să lucreze proiecte care să reziste la cutremure de peste 8 grade pe scara Richter, acum există şi legea care îi obligă pe toți proiectanții de rezistență să respecte aceleaşi standarde. Din 2014, proiectanții imobilelor lucrează după norme stricte, dar o clădire cu o bună rezistență seismică are și un preț pe măsură. Atunci când ezită în fața unui proiect cu o structură de rezistență impecabilă, clienții ar trebui să știe că prețul pe care îl plătesc este prețul siguranței lor. Reprezentanții 20th Residence, una dintre cele mai mari companii din industria imobiliară și promotorii clădirilor antiseismice, explică pentru IMOPEDIA.ro cum acționează cutremurele asupra structurilor de rezistență, care sunt cele mai sigure construcții și cât costă ele în plus față de imobilele convenționale.

38257-structuri.jpgUltimii 15 ani au fost revoluționari, pe piața construcțiilor antiseismice. Frecvența seismelor a împins specialiștii în construcții către un nivel superior de calitate, iar legile din întreaga lume s-au modificat, în așa fel încât să se construiască imobile tot mai sigure. România nu face excepție.

După anii 1960, toate clădirile ce s-au construit au fost realizate după norme care impuneau o forță seismică de 3-5% din greutatea clădirii. De la 1.01.2014, a intrat în vigoare noul cod de proiectare seismică P100-1:2013. Conform noilor reglementări, forța seismică trebuie să fie cuprinsă între 15-30%, în funcție de tipul clădirii, înălțimea ei sau tipul terenului pe care se construiește”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro reprezentanții 20th Residence. (Pentru oferte de locuințe ridicate la cele mai înalte standarde de siguranță seismică, vizitează site-ul 20th Residence)

Locuințele construite după 2014 sunt proiectat să reziste la cutremure cu magnitudinea cuprinsă între 8 și 8,5 grade pe scara Richter

Despre riscul seismic din România, cele mai multe informații s-au aflat în mod tragic, după cutremurul din 1977. Abia atunci, la INCERC București – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, s-a pus la punct singura accelerograma din țară, care a permis să se cunoască pentru prima dată spectrul de accelerații și specificul distructiv al sursei Vrancea.

Până în anul 1977, normativele de proiectare aveau la bază date seismografice din alte țări, neștiindu-se perioadele de oscilație și accelerațiile specific zonei Vrancea. Odată cu obținerea accelerogramei, normativele de construcții s-au schimbat periodic, cea mai noua schimbare fiind cea din 2014. Dacă după cutremurul din 1977, clădirile erau proiectate să reziste la cutremure între 7 și 8 grade, după normativele noi, aceste sunt proiectate să reziste la cutremure cu magnitudine cuprinsă între 8 și 8,5 grade”, continuă specialiștii 20th Residence.

Costurile aferente structurii de rezistență însumează până la 35% din totalul investiției în construcție

Odată cu introducerea regulilor mai severe pentru proiectanții clădirilor, au crescut și costurile cu structura, mai ales la fundație, stâlpi și diafragme. Dacă în țările în care nu există pericol seismic, costurile structurii de rezistență sunt cuprinse între 8 și 12%, la noi în țară, conform noilor reglementări, acestea variază între 30 și 35% din valoarea investiției. Prețul diferă în funcție de condiții specifice ale proiectului.

În cazul clădirilor cu încărcări mari și terenuri de fundare relative slabe, se folosește soluția constructivă cu radier general. Acesta este format dintr-o placă dreaptă, armată pe două direcții, turnată monolit, prevazută sub toată construcția, ce asigură o suprafață maximă de sprijinire pe teren a clădirii. Pe conturul radierului există pereții de subsol din beton armat, tip monolit, care formează împreuna cu planseul și radierul general o așa zisă cuvă. Structurile cu diafragme sunt formate dintr-un sistem de elemente vertical, dezvoltate pe două direcții care asigură traseul optim al descărcării până la terenul de fundare al forțelor verticale și orizontale”, arată oficialii 20th Residence.

Construcțiile formate din acest tip de diafragme legate prin planșee ca niște blocuri compacte, sunt purtate, în cazul unui seism, de către terenul de fundare ca niște corpuri rigide, mișcările acestora fiind aceleași cu cele ale terenului traversat de undele seismice. În cazul unor forțe exercitate orizontal, avariile apar în zonele de zidarie portantă, local sau generalizate pe toată suprafața elementului de zidărie. Indiferent de soluția aleasă, orice construcție trebuie să asigure transmiterea către terenul pe care este cladită, prin intermediul fundației, a încărcărilor de orice natură, în condiții de siguranță, fără deplasări sau tasări.

20th Residence oferă clienților săi soluții atât pentru tinerii aflați la început de drum, cât şi pentru familii care au copii, incluzând în proiect mai multe tipuri de locuințe, cu dotările complementare necesare - garsoniere, apartamente cu două şi trei camere, cu locuri de parcare subterane şi supraterane.

Caracterizat în primul rând de calitate, atât în ceea ce priveşte construcția în sine, finisajele, infrastructura şi proprietățile antiseismice, proiectul 20th Residence este gândit de o echipă de specialişti din mai multe domenii, tocmai pentru a aduce o perspectivă completă asupra produsului final, şi pentru a oferi sprijin şi consultanță noilor proprietari. Eşti interesat de mai multe DETALII? Vizitează site-ul 20th Residence.

CITEȘTE ȘI:

29 September 2015