Persoanele care au achiziţionat o locuinţă prin programul Prima Casă pot executa lucrări de extindere sau de modificare a proprietăţii, ca urmare a unei schimbări a legislaţiei în vigoare.

29595-locuinţele_cumpărate_prin_programul_prima_cas.jpgMinisterul Finanţelor Publice vine cu o propunere de schimbare a legislaţiei care vizează programul Prima Casă.

Cadrul legal pentru funcţionarea programului Prima Casa a fost creat într-un timp foarte scurt în vara lui 2009, atenţia fiind concentrată pe procesul de acordare a creditelor. In acest scop, au avut loc dezbateri ample între Guvern şi bănci, pentru ca garanţiile de stat să permită acoperirea corecta a riscurilor. Pentru consumatori, statul s-a asigurat ca noile împrumuturi vor avea costuri moderate, dar nu s-a mai preocupat şi de problemele procedurale care pot apărea după încheierea contractelor. Ulterior, pe măsura ce s-au acordat împrumuturi, Ministerul Finanţelor a primit diverse solicitări din partea clienţilor” notează expertulbancar.ro

AFLĂ DETALII: Prima Casă se schimbă. Beneficiarii vor putea cumpăra numai locuinţe noi

Noile modificări ale programului Prima Casă:

  • Proprietarii vor putea efectua lucrări de intervenţie, modernizare sau de extindere a locuinţei. Ipoteca va fi extinsă automat şi asupra acestor modificări, cu condiţia ca lucrările să fie înscrise în cartea funciara, iar clienţii trebuie să aibă acordul scris al băncii şi al Ministerului Finanţelor Publice.
  • Procedura se aplică atât pentru lucrările care necesită autorizaţie de construcţie – precum dezmembrări, extinderi, modificări structurale, modificări ale destinaţiei părţilor comune  – cât şi pentru cele care nu necesită autorizaţie de construcţie.
  • Dacă locuinţa achiziţionată are vicii ascunse, proprietarul are dreptul să cumpere o noua casă prin programul guvernamental. În aceste condiţii, cumpărătorul poate negocia cu dezvoltatorul anularea vechiului contract şi schimbarea locuinţei cu alta similara sau poate cere să primească banii înapoi. Daca nu se ajunge la o soluţie amiabilă, clientul va avea dreptul să cumpere o nouă locuinţă după ce decizia instanţei judecătoreşti.
  • Clientul poate cumpăra o nouă locuinţă prin programul Prima Casa şi dacă a avut loc un risc asigurat (incendiu, inundaţie, etc) care face locuinţa impropriu de locuit, mai exact dacă daunele depăşesc 50% din valoarea creditului.

CITEȘTE ȘI: Noua “Prima Casă” va lovi serios în piaţa locuinţelor vechi, iar preţul imobilelor noi va creşte

 

 

19 February 2013