Cartierul Titan este una dintre vedetele pieţei imobiliare a ultimilor ani. Blocurile rezistente, apartamentele spaţioase, spaţiile verzi şi grija administraţiei pentru zonă au convins mulţi clienţi să se mute acolo. Acest lucru a atras după sine dezvoltarea zonei în toate direcţiile. Malluri, hypermarketuri, branduri cu notorietate, dezvoltatori imobiliari, nimeni nu şi-a permis să lipsească din Titan, iar cei mai mulţi au avut numai de câştigat de pe urma imvestiţiilor. Există o singură categorie de învinşi acolo: constructorii de apartamente noi.

29237-ansamblul-armonia.jpgCartierul Titan este căutat de o plajă largă de clienţi: cei care caută o zonă liniştită, cei care caută o zonă verde, cei care au crescut acolo sau cei care vor acces facil la Autostrada Soarelui. Cu toate că fiecare are un alt motiv pentru care se mută în zonă, aproape toţi clienţii caută acelaşi lucru: apartamente spaţioase, cu buget de Prima Casă.

„Clienţii caută cu precădere apartamentele cu două şi trei camere, dar cele mai multe vânzări s-au făcut la apartamentele cu trei camere, deoarece zona s-a dezvoltat în ultimii ani destul de mult şi le oferă familiilor tot confortul de care au nevoie”, arată Anca Ștefănoiu, consultant PGA Imobiliare.

Locuinţele bune sunt cumpărate rapid, cu banii jos, de investitori

Oferta de locuinţe din Titan este însă mult mai variată. În zonă predomină blocurile cu patru etaje, dar se găsesc şi multe blocuri de opt şi zece etaje. Aproape toate apartamentele sunt confort 1 şi se găsesc toate tipurile de unităţi locative, de la garsoniere la mansarde pe structură uşoară.

„Chiar dacă vedeta cererilor în a doua jumătate a anului 2012 au fost apartamentele cu trei camere, neapărat cu două grupuri sanitare, prin programul Prima Casă, garsonierele în imediata apropiere a metroului au fost de asemenea căutate în scop investiţional, dar numai dacă reprezentau o oportunitate. În aceste cazuri, plata este cash în proporţie de 90%”, spune Cornel Bălan, General Manager IBC Projects.

În Titan, s-a construit mult în ultimii ani, dar ansamblurile rezidenţiale noi, cu vile sau apartamente, sunt rareori interesante pentru clienţi. Prea puţine dintre ele sunt adaptate cererii reale.  Astfel, în timp ce un apartament vechi se vinde cu un preţ cuprins între 33.000 euro şi 77.000 euro, un apartament nou poate avea un preţ cuprins între 37.000 euro şi 91.000 euro.

Apartamentele noi din zonă încă au un preţ final ridicat, fiind apartamente proiectate în perioada de boom imobiliar, deci oferă suprafeţe mari, deci implicit un buget total mare, chiar dacă preţul per metru pătrat este de mai mic comparativ cu cel al apartamentelor vechi. Bineînţeles că sunt şi excepţii, respectiv mici dezvoltări rezidenţiale adaptate noilor condiţii ale pieţei, ce s-au vândut bine”, explică reprezentantul IBC Projects.

Locuinţele noi nu profită de avantajele cartierului

Astfel, multe apartamente noi au suprafeţe cuprinse între 150 şi 250 mp, iar vilele au în medie 400-600 mp construiţi. În plus, ele mai au un mare dezavantaj:

„Construcţiile de după anul 2000 nu sunt la fel de căutate din cauza amplasării limitrofe cartierului Titan”, completează Anca Ștefănoiu.

Periferia cartierului nu este deloc interesantă pentru clienţii care sunt atraşi în zonă tocmai de avantajele oraşului: parcurile IOR şi Titan, şcoli şi grădiniţe, infrastructura  rutieră bună, locuri de parcare, reţeaua extinsă Metrorex, dezvoltări comerciale importante, programul de reabilitare termică, zone de agrement sau pieţe agroalimentare. Cei care aleg periferia trebuie să facă un efort suplimentar pentru a avea acces la toate aceste lucruri.

AFLĂ informații despre Sistemul incredibil de construire a unei locuințe în doar două săptămâni


30 January 2013