Bucureştenii cu venituri medii nu îşi mai permit o locuinţă medie în oraş, arată ultimul raport DTZ Echinox. Tocmai din acest motiv, în prima jumătate a acestui an nu s-au vândut decât 300 de apartamente noi şi s-au livrat de patru ori mai puţine apartamente faţă de anul trecut.

20297-vedere_bucuresti.jpgAnul acesta au fost anunţate spre finalizare aproximativ 1.000 de apartamente, semnificativ mai puţine faţă de cele 4.100 de apartamente finalizare în 2010. Astfel, până la sfârşitul anului se va ajunge la un stoc total de 15.700 locuinţe, estimează raportul DTZ Echinox. Toate aceste cifre se traduc printr-un peisaj nu tocmai optimist al pieţei imobiliare locale. Prin comparaţie cu alte capitale cu acelaşi număr de locuitori, precum Budapesta sau Varşovia, tranzacţiile de la noi sunt absolut insignifiante.

„Accesibilitatea redusa păstrează numărul de tranzacţii la un nivel relativ scăzut în comparaţie cu capitalele europene similare. În timp ce Bucureştiul a înregistrat vânzări de numai 1.500 de apartamente noi în 2010, alte capitale din regiune au avut volume semnificativ mai mari. 10.260 de unităţi rezidenţiale noi au fost tranzacţionate în capitala poloneză, în acelaşi interval, de aproape şapte ori mai mult decât în Bucureşti, în timp ce Budapesta a înregistrat vânzări de 2,5 ori mai mari, respectiv 3,885 de unităţi.", mai arată raportul.

Preţurile ar putea creşte cu 5-10% anul viitor

Pentru apartamentele noi, preţul mediu estimat este de 950 euro/mp în 2012, dar se aşteaptă creşteri de 5-10% pentru anul 2013. Un paradox, date fiind semnalele din piaţă.

„O concluzie a analizei noastre cu privire la accesibilitatea locuinţelor arata ca un locuitor de categorie medie din Bucureşti nu îşi poate permite să achiziţioneze locuinţa medie din oraş. Accesibilitatea redusa păstrează numărul de tranzacţii la un nivel relativ scăzut în comparaţie cu capitalele europene similare.", spune raportul.

Cert este că preţurile pentru proprietăţi rezidenţiale noi din Bucureşti par să fi ajuns la o anumită stabilitate, aşa cum se arată în studiul DTZ Residential Market Overview H1 2011, în urma fluctuaţiilor dramatice din ultimii cinci-şase ani. Potrivit statisticilor oficiale, un total de 34.900 unităţi în valoare de 1,4 milioane euro au fost vândute din momentul în care programul "Prima Casa" a devenit activ.

Află unde Casele au preţul pe metru pătrat la jumătate faţă de apartamente


12 August 2011