Lucrările de reamenajare a locuinţei se pot dovedi destul de costisitoare, astfel că cei mai mulţi români preferă să amâne cât mai mult această operaţiune. Pe lângă renovările obişnuite, unde prezenţa unui meşter este aproape obligatorie, există şi alte căi pentru a modifica interiorul unei locuinţe, fără ajutorul unui specialist.

29202-ytong_interio.jpgÎn ultima decadă, românii au devenit mai interesaţi de tendinţele în materie de design interior. Clienţii acordă un buget mai mare şi mai multă atenţie mobilării căminului, fiind interesaţi de un rezultat final cât mai bun. De asemenea, proprietarii aleg să facă lucrări de reamenajare mai des, nu doar o dată la 10-20 ani, cum obişnuiau generaţiile trecute.

„Comportamentul clienţilor care achiziţionează materiale în vederea reamenajării unui spaţiu este similar comportamentului consumatorului vest-european, care, datorită actualului climat economic, petrece din ce în ce mai mult timp în propriul cămin, astfel că se orientează către reamenajarea acestuia, către transformarea acestuia într-un spaţiu cât mai plăcut”, susţin reprezentanţii Proges.

Meșterii care execută lucrări de renovare reduc prețurile simțitor în lunile „moarte”

Cu toate acestea, cei mai mulţi clienţi sunt condiţionaţi de buget, astfel că nu reuşesc să îşi renoveze locuinţa cât de des ar dori. Însă luni precum ianuarie sau februarie reprezintă o perioadă perfectă pentru astfel de lucrări, deşi majoritatea românilor se orientează către lunile călduroase pentru a face modificări în interiorul locuinţei. Ca şi în multe alte domenii, meseriaşii care execută lucrări în casă au anumite luni „moarte”, perioade în care sunt dispuşi să reducă preţul, pentru a prinde o lucrare.

„Nu avem foarte multe solicitări la început de an. Oamenii încă se resimt după cheltuielile din vacanţa de iarnă şi aşteaptă primăvara pentru a-şi renova locuinţa. Bineînţeles că şi preţul manoperei este altul, suntem mai deschişi să negociem, eu unul reduc chiar şi cu 25% preţul, în funcţie de lucrare”, spune Costel Preda, meseriaş de profesie.

Cu răbdare, îndemânare şi un strop de creativitate, oricine poate oferi personalitate unei locuinţe

Nevoia proprietarilor de a-şi îmbunătăţi constant căminul nu ar trebui să ţină cont de criză, ci doar de imaginaţie. Există numeroase metode prin care atmosfera unei locuinţe poate fi complet schimbată, chiar şi fără ajutorul unui specialist.

„Cum locuinţa este locul care ne exprimă cel mai bine pe noi şi propria personalitate, nota personală capătă o ȋnsemnătate deosebită, mai ales ȋn cazul apartamentelor, cele mai multe construite după acelaşi tipar, unde amenajarea este cea care creează amprenta locuinţei”, subliniază specialiștii în amenajare.

Reamenajare, fără ajutorul specialiştilor: montarea pereţilor despărţitori ornamentali

Livingul este locul unde petrecem timp alături de familie şi prieteni, astfel că sunt tot mai mulţi cei atenţi la amenajarea camerei de zi şi a celei ȋn care se serveşte masa. Pentru ca nota personală să fie cu adevărat prezentă ȋn amenajarea interioară, pereţii despărţitori ornamentali reprezintă una dintre cele mai simple soluţii. Însă pe lângă pereţii despărţitori din sticlă sau din gips-carton, anul acesta a adus şi alte produse pe piaţa românească.

„Câteva blocuri de Ytong Interio, unelte şi puţină vopsea pot reinventa un interior clasic.  Este nevoie de un fierăstrău, iar blocurile  de  beton celular autoclavizat pot lua orice formă - drepte sau curbe, ţine doar de imaginaţia şi iscusinţa meşterului. Din punct de vedere tehnic, acestea sunt ideale pentru a construi rapid un perete de compartimentare care să facă trecerea dintre spaţiul de bucătărie şi spaţiul de relaxare din sufragerie, ȋntr-un mod modern si creativ”, arată reprezentanţii Ytong România.

Este suficient ca blocurile de zidărie să fie puse ȋn operă precum piesele de Lego datorită sistemului de ȋmbinare nut-feder sau aşezate după metoda clasică prin ţesere şi ulterior vopsite sau tapetate. Materialul nu este sensibil la umiditate, aşa că poate fi cu uşurinţă tăiat, tapetat, ornat şi vopsit, conform specialiştilor.

CITEȘTE ȘI: Siguranţa locuinţei poate fi asigurată cu soluţii ieftine

 

25 January 2013