Datornicii ar putea să stea mai puţin timp pe lista neagră a Biroului de Credit. Momentan, este vorba doar despre o idee care circulă în lumea bancherilor şi a fost iniţiată chiar de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

25264-europost.jpgRadu Gheţea, unul dintre cei mai influenţi bancheri şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a lansat o nouă idee de schimbare, pe piaţa bancară. De data aceasta, este vorba despre o schimbare în avantajul clienţilor: reducerea perioadei de patru ani, timp în care clienţii datornici se află pe listele Biroului de Credit. Există însă o condiţie: clientul respectiv trebuie să fi făcut dovadă de bună credinţă în perioada în care a avut probleme.

„Personal cred ca cei care au dat dovada de conştiinciozitate, au colaborat cu banca, ar trebui să poată beneficia de clemenţă”, a spus Radu Gheţea, preşedintele ARB.

Concret, este vorba despre clienţii pentru care se poate dovedi faptul că restanţele, chiar dacă s-au întins pe câteva luni, au fost cauzate exclusiv de criza financiară. Momentan însă, discuţia se poartă într-un cerc restrâns de bancheri, dar se există deja iniţiativa de a se discuta şi în cadrul Asociaţiei Române a Băncilor.

În acest moment, datele referitoare la suma restantă şi perioada de întârziere la plată sunt stocate pe o perioadă de patru ani de la data achitării ultimei rate restante.

CITEȘTE ȘI Legislaţia, în prag de schimbare. Un nou Guvern ar putea susţine legea falimentului personal?

 

14 June 2012