La o privire superficială, arată ca un mall normal. Construit acum mai bine de 40 de ani, este mai degrabă un centru comercial de școală veche. Cu toate acestea, este un reper în inovație și un exemplu de atitudine progresistă. Pe acoperișul mallului Dizengoff din Tel Aviv, Israel, se face agricultură hidroponică pentru a crește fructe și legume rapid și organic. Dar scopul primar nu este acela de a vinde produsele, ci de a-i învăța pe vizitatorii magazinului cum funcționează agricultura hidroponică și de a-i convinge să adere la această mișcare, pentru binele lor și al orașului în care locuiesc.

41314-mall_1.jpgMallul Dizengoff  din Tel Aviv este o clădire deloc pretențiosă, construită în anii 1970. O construcție de beton clasică, ce obișnuia să fie căutată pentru magazinele de modă din interior. Acum însă, când intri, găsești o nouă lume. O lume desprinsă parcă din viitor. Primul stand care apare în fața vizitatorilor este unul cu fructe și legume proaspete, crescute pe acoperișul magazinului. Standul nu are vânzător: se bazează pe încrederea că doritorii vor plăti cinstit pentru marfa pe care o iau. Potrivit inițiatorilor, 80% dintre clienți chiar sunt onești, iar cererea este atât de mare încât se aprovizionarea se face de patru ori pe zi.

Produsele sunt organice, crescute prin tehnologia agriculturii hidroponice, chiar pe acoperișul41315-mall_2.jpg mallului. Această inițiativă face parte dintr-o ofensivă de înverzire a orașului dusă în ultimul an, prin proiectul „Verde în Oraș”. Pe acoperișul mallului au apărut astfel două sere care totalizează 750 de metri pătrați, dar și zone educaționale, unde vizitatorii mallului pot învăța tehnici de agricultură urbană dar și metodele prin care pot găti corect legumele pe care le cresc. Aceeași organizație care face acest program să meargă se ocupă și cu comercializarea sistemelor necesare pentru agricultura hidroponică, precum oferă și consultanța necesară pentru montarea acestora.

41316-mall_3.jpgFerma de pe acoperișul mallului produce aproximativ 10.000 de salate pe lună în fiecare lună a anului, 17 feluri diferite de verdețuri și ierburi aromative, ba chiar există și un bananier. Ferma folosește o multitudine de sisteme hidroponice, unele orizontale, altele verticale, care fac legumele să crească de două ori mai repede decât în mod tradițional. Sistemul nu necesită curățare periodică, dat fiind faptul că apa nu pătrunde sub foliile de protecție, iar oxigenarea permanentă nu permite putrezirea rădăcinilor.

Legumele sunt crescute fără pesticide, dar cu toate acestea nu pot fi catalogate în mod oficial drept culturi organice. Legile israeliene consideră organice doar culturile tradiționale. Cu toate aceastea, agricultura hidroponică este mai degrabă una dintre puținele variante, dacă nu singura variantă de a-i convinge pe tineri să își cultive mâncarea.

Fermele de pe acoperișuri pot ajuta milenialii urbani să fie entuziasmați la gândul de a-și cultiva mâncarea, fără să fie nevoiți să se mute la ferme rurale, așa cum făceau generațiile anterioare”, explică Lavi Kushelevich, yunul dintre inițiatorii programul „Verde în Oraș”, care conduce 15 astfel de germe hidroponice în Israel.

O altă inițiativă susținută de aceeași mișcare este programul de plantare a copacilor, tot pe41317-mall_4.jpg acoperișul mallului, pentru ca apoi puieții să fie plantați în oraș. Inițiatorii agriculturii hidroponice de pe acoperișul mallului au grijă și de faună. În zone ferite de public există și stupuri de albine, de unde nimeni nu preia mierea. În etajele inferioare ale subsolului se găsește chiar și o peșteră cu lilieci, iar cuiburi de păsări sunt montate pe acoperiș, pentru a încuraja păsările să poposească în zonă.

Modul în care un mall, un sinbol al consumerismului modern, este transformat într-un vehicul de întoarcere la valorile tradiționare, este un proces uimitor. Legumele produse acolo asigură hrana a mii de locuitori ai orașului, iar ideea că alimentele proaspete și sănătoate sunt accesibile oricui, încurajează clienții să caute mereu ce este mai bun pentru ei. Este nevoie doar de o echipă de vizionari, iar Israelul a dovedit că nu duce lipsă de așa ceva.

CITEȘTE ȘI:

11 March 2017