Două noi malluri își vor deschide porțile în Capitală, până la finalul acestui an. Pentru ochii neavizaților, Bucureștiul pare să aibă destul centre comerciale, dar statisticile arată că suntem în continuare în urma altor orașe de dimensiuni comparabile din regiune. La finalul lui 2016, stocul total de spații comerciale moderne va ajunge la 1,13 milioane mp, respectiv 452 mp la mia de locuitori din zona metropolitană. Aceste cifre îi fac pe specialiști să constate că încă mai este loc pe piață.

Pline la fiecare final de săptămână, mallurile din București se dovedesc a fi una dintre cele mai profitabile afaceri, pentru investitorii cu calcule pe termen lung. Competiția acerbă nu îi sperie pe dezvoltatori, așa că orașul va mai avea două noi centre comerciale până la finalul acestui an, respectiv 100.000 mp de spații comerciale moderne.  

„Odată cu livrarea centrului comercial ParkLake Plaza, stocul actual de spații comerciale moderne în București va crește de la 1,06 milioane mp la 1,13 milioane mp, ceea ce înseamnă că stocul de centre comerciale la mia de locuitori din zona metropolitană va ajunge la aproximativ 452 mp, fiind mult în urma mediei orașelor mari din regiune. Până la finalul anului, în București, urmează a fi livrat și centrul comercial Veranda Mall, amplasat în zona Bucur Obor”, spun reprezentanții Colliers International.

  • Livrarea noului mall ParkLake Plaza va pune presiune pe zona de est a Bucureștiului, unde cu mai puțin de 18 luni în urmă a fost livrat un alt centru comercial de mari dimensiuni, Mega Mall
  • Zona de est a Bucureștiului va fi acoperită până la sfârșitul anului de patru centre comerciale moderne, Mega Mall, ParkLake Plaza,  București Mall și Veranda Mall, amplasate pe o rază de cinci- șase km

Cu toate acestea, încă este destul loc pentru alte proiecte, observă specialiștii. Creșterea puterii de cumpărare și interesul pentru cumpărături al bucureștenilor reprezintă vești bune pentru cei care derulează afaceri în acest domeniu. Mallurile sunt și vor rămâne profitabile. Conform datelor Colliers International, de-a lungul anului trecut, majoritatea retailerilor internaționali prezenți pe piața din România au înregistrat creșteri între 10 - 20%  ale volumelor de vânzări, estimând că această tendință va continua și în 2016.

„Pe baza calculelor interne ale Colliers, luând în calcul evoluția puterii de cumpărare și ritmul de creștere a consumului în următorii ani, estimăm că piața va mai putea  absorbi în următorii ani aproximativ 200.000 mp suprafață închiriabilă, din care centrele comerciale anunțate spre livrare în București anul acesta însumează circa 100.000 mp. Astfel, considerăm că în afara proiectelor livrate în acest an, în București mai este loc pentru încă un centru comercial de mari dimensiuni”, a declarat Liana Dumitru, Director Asociat în cadrul departamentului de retail al Colliers International.

Cu toate că livrarea unor noi mici proiecte sau a unuia de mari dimensiuni pot influența performanța retailerilor, analiștii nu se așteaptă la schimbări majore în ceea ce privește evoluția chiriilor de bază pe termen scurt.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

31 August 2016