Cazarea este una dintre cele mai mari cheltuieli pe care le implică un concediu. Tocmai de aceea, turiştii care îşi petrec sejururile în mod tradiţional într-un anume loc, iau în calcul şi varianta în care să îşi cumpere o locuinţă în acea zonă. Locuinţele de vacanţă sunt o alternativă pentru cei care estimează că o investiţie iniţială mai mare duce la o cheltuială mai mică pe termen lung. Mulţi însă, se sperie de preţul de achiziţie şi preferă să plătească în continuare câte puţin, în fiecare an. Dar cât de multă costă de fapt să îți faci reşedinţa de vară la mare?

30329-dsc_0013.jpgPotrivit datelor din portalul IMOPEDIA.ro, cea mai ieftină locuinţă scoasă la vânzare în judeţul Constanţa este un apartament din centrul staţiunii Eforie Nord. O zonă pe care mulţi turişti o aleg în fiecare an pentru a-şi petrece concediul. Este vorba despre o garsonieră dotată cu gresie, faianţă, geamuri termopan şi uşă metalică, al cărei preţ este de 9.000 euro. Suprafaţa utilă este mică, doar 13 mp, ceea ce nu este neapărat un impediment atunci când destinaţia locuinţei este turismul. Multe camere de hotel au o suprafaţă chiar mai mică. Un disconfort mai mare poate fi provocat de faptul că garsoniera se află la parter.

Cu aproximativ 10.000 euro, poţi cumpăra o garsonieră sau două camere în cele mai bine cotate staţiuni

În segmentul 9.000-20.000 euro există zeci de oferte similare, în staţiuni precum Neptun, Olimp sau Eforie, potrivit datelor IMOPEDIA.ro. Uneori, proprietăţile sunt asemănătoare, deşi preţurile variază mult. De exemplu, o garsonieră din centrul staţiunii Neptun, situată tot la parterul unui bloc şi cu dotări similare, costă 20.000 euro. În acest caz vorbim despre 20 mp construiţi, deci suprafaţa utilă este considerabil mai mică.

În acelaşi interval de preţ, există şi opţiunea de a cumpăra un apartament cu două camere. Acestea se găsesc cu preţuri foarte mici în zonele care nu sunt neapărat cunoscute ca şi centre turistice. De exemplu, în Pecineaga, un apartament cu două camere se vinde cu doar 10.000 euro. În Olimp însă, cel mai ieftin apartament cu două camere listat pe portalul IMOPEDIA.ro costă 18.000 euro. Preţul poate creşte însă şi peste 50.000 euro, aşa cum este cazul unui apartament situat pe faleza din Constanţa.

Apartamentele cu trei camere în staţiuni pornesc de la 26.000 euro

În cazul apartamentelor cu trei camere, preţul porneşte de la 12.000 euro, pentru o locuinţă de trei camere în Negru Vodă. În Mangalia, un apartament cu trei camere costă 26.000 euro, preţ cu care se găsesc oferte şi în Saturn. În zona Tomis Nord din Constanţa, preţul depăşeşte 41.000 euro, pentru un apartament cu o suprafaţă de 57 mp.

Oferte există şi pentru apartamente situate în vile. De exemplu, în zona sensului giratoriu din Mangalia, o garsonieră în vilă se vinde cu 31.000 euro. Suprafaţa utilă este de 25 mp şi se află la parterul vilei.

CITEȘTE ȘI: Românii au început deja să închirieze locuinţe la malul mării pentru vacanţa de vară. Preţurile sunt mai mici, iar oferta este încă variată

 

14 May 2013