Metrorex a început implementarea proiectului Magistrala 5 de metrou. Primul pas - exproprierile. Proprietarii au început deja să primească banii pentru a renunţa la bunurile lor. Există însă şi câţiva nemulţumiţi care, deşi au banii în cont, se gândesc să acţioneze în judecată statul. Suma totală a bunurilor expropriate se ridică la cam 7.5 milioane euro.

17356-metrou_dr.jpgMetrorex sustine că în aceşti bani intră exproprierile şi achiziţia imobilelor afectate de lucrări. Nu este vorba despre niciun bloc, sunt doare terenuri şi câteva construcţii din străzile Braşov, lt.av. Caranda Gheorghe, Aleea Dealul Măcinului, bd. Eroilor, str. Nicolae Dobrin, str. lt. av. Negel Gheorghe, str. Sergent Nuţu Ion, şos. Panduri, str. Răzoare. Cea mai mare sumă care a fost achitată pentru o expropriere în acest caz este de aproximativ 12 milioane de lei (aprox. 2.8 mil euro), pentru terenul de pe str. Răzoare nr. 1, către S.C. Spavin Invest SRL.

"Ne apropiem de faza de final a exproprierilor. Mai sunt câţiva nemultumiţi, însă noi le-am virat deja banii in cont. Rămâne să se judece în baza noii legi a exproprierilor. Nu e vorba de niciun bloc. Sunt doar nişte dependinţe", a declarat pentru B365.ro, directorul Metrorex Gheorghe Udrişte.

Metrorex a anunţat că lucrările de execuţie a structurii tunelelor şi staţiilor de metrou vor începe în prima parte a acestui an. Cele 10 staţii de pe tronsonul Râul Doamnei-Haşdeu ar trebui să fie terminate în următorii trei ani, dar călătorii din Drumul Taberei se vor putea sui în metrou de-abia peste cinci ani, când vor fi date în folosinţă staţiile. Deasupra magistralei 5 de metrou, la Răzoare, va fi construit şi un pasaj subteran auto.

Contractul prin care va fi construit tronsonul M5 are valoarea de 215 milioane euro, fără TVA. Jumătate din bani vin de la Banca Europeană de Investiţii şi jumătate de la bugetul de stat. Metrorex a semnat luna aceasta contractul de execuţie a tronsonului de pe noua magistrală cu câştigătorul licitaţiei, consorţiul Astaldi (Italia) - FCC (Spania, compania care construieşte Pasajul Basarab) - Delta ACM şi AB Construct. Rezultatul licitaţiei a fost contestat de către grecii de la Aktor, care nu au avut însă câştig de cauză.


1 April 2011