Centru al distracţiei, dar şi al afacerilor, Miami este una dintre cele mai spectaculoase metropole ale Statelor Unite ale Americii. Caracterizat de un climat călduros, plaje superbe şi proprietăţi imobiliare fascinante, Miami atrage nu numai cele mai faimoase nume ale Americii, dar şi bogaţii de peste hotare, astfel că piaţa sa imobiliară începe să îşi revină după lovitura suferită în urmă cu câţiva ani.

30941-miami-beach.jpgCapitala economică a Floridei, Miami este un centru important în domenii precum finanţe, afaceri, comerţ, cultură sau divertisment, dar şi o staţiune turistică de renume mondial – în portul din Miami se înregistrează cel mai ridicat trafic de pasageri şi vase de croazieră din lume, vreme îndelungată fiind supranumit şi „Capitala Mondială a Croazierelor”. Totodată, Miami este unul dintre cele mai bogate oraşe americane, iar aici îşi au sediul central numeroase companii locale sau internaţionale, cât şi multe instituţii financiare. Deşi este un centru turistic de clasă mondială, autorităţile reuşesc să menţină constant Miami în clasamentul celor mai curate oraşe americane, datorită numeroaselor spaţii verzi, a străzilor curate, a calităţii ridicate a aerului sau a programelor de reciclare.

  • Nu mai puţin de 5,5 milioane oameni locuiesc în zona metropolitană a Miami, majoritatea fiind vorbitori de limbă spaniolă, motiv pentru care oraşul este denumit şi „Capitala Americii Latine”
  • Miami este singurul mare oraş american ale cărui baze au fost puse de o femeie, Julia Tuttle. Proprietară a peste 260 hectare de pământ, aceasta a reuşit să aducă în zonă calea ferată şi s-a implicat în dezvoltarea oraşului

Statul Florida a fost puternic lovit de criza imobiliară din SUA, iar proprietăţile s-au devalorizat chiar şi cu 75% faţă de perioada anterioară anului 2007. Miami a fost unul dintre cele mai afectate oraşe americane, însă nu a fost părăsit şi de turişti, astfel că specialiştii sunt încrezători că piaţa imobiliară va reveni la nivelul anterior crizei. Totodată, speranţele stau în banii latino-americanilor, care văd în proprietăţile imobiliare din Miami un mod sigur de a-şi depozita economiile – cei mai numeroşi investitori de peste hotare vin din Venezuela, urmaţi de brazilieni şi argentinieni, iar circa 90% dintre aceştia plătesc cu bani cash.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.100 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 2.000 dolari/mp

Piaţa chiriilor a avut numai de câştigat de pe urma numeroaselor executări silite din ultimii ani: cererea a urcat simţitor, astfel că preţurile au stagnat sau chiar au crescut. În acelaşi timp, datorită numărului mare de turişti de diferite categorii, oferta de apartamente de închiriat în regim hotelier este extrem de bogată, majoritatea fiind complet mobilate şi foarte stilate. În plus, cele mai pretenţioase beneficiază de terase private şi piscine pe acoperiş, perfecte pentru petrecerile pentru care este renumit Miami în SUA şi în întreaga lume.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.550 dolari/lună; semicentral: 900 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 3.150 dolari/lună; semicentral: 2.200 dolari/lună

Centrul şi Coconut Grove sunt zone ideale pentru clienţii în căutarea unei locuinţe pentru o scurtă perioadă, în timp ce în sudul oraşului sunt cartiere cu vechime şi parcuri liniştite, astfel că partea aceasta a oraşului este preferată cu precădere de localnici. Midtown, Upper East Side şi South Beach sunt zonele preferate ale vedetelor, iar în nordul oraşului sunt cartiere accesibile chiar şi celor cu buget mai restrâns.

CITEȘTE ȘI: Las Vegas, vedeta strălucitoare a Americii

 

6 July 2013