Un ansamblu rezidenţial de locuinţe ar putea răsări în curând în Parcul Tineretului din Capitală. Proprietara terenului din strada Pridvorului nr. 28, aflat pe una dintre laturile parcului, a primit autorizaţia de a construi. Mărioara Micşunescu a cerut deja acordul Primăriei Capitalei pentru defrişarea spaţiul verde, iar aproximativ 500 copaci ar urma să fie tăiaţi. Bucureştenii s-au mobilizat şi au iniţiat o petiţie prin care speră ca autorităţile să oprească defrişarea.

29626-24417.jpgMărioara Micşunescu a obţinut o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă care obligă Primăria Sectorului 4 să elibereze autorizaţia de construire a unui ansamblu de locuinţe, pe terenul din Parcul Tineretului. Potrivit Primăriei Sectorului 4, proprietara terenului de 2 hectare a anunţat că va formula o plângere penală pentru abuz în serviciu, în cazul în care nu va fi pusă în aplicare decizia instanţei.

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost recent obligat de Curtea de Apel Bucureşti să elibereze autorizaţia de construire a complexului rezidenţial. De cealaltă parte, Mărioara Micşunescu susţine că este gata să parafeze o înţelegere cu statul şi să nu defrişeze spaţiul, însă autorităţile nu i-au propus nici o ofertă. 

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 114/2007, „(1)schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate a spaţiilor verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. (2) Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”. 

Vice-preşedintele Ecocivica, Dan Trifu, a declarat că, în cazul în care nu le va fi comunicată motivarea instanţei, decizia Curţii de Apel va fi atacată în instanţă, notează yousign.org.

Acel teren este conform Planului Urbanistic General spaţiu verde, iar legea interzice construirea pe spaţiile verzi. Actele care nu respectă această prevedere sunt lovite de nulitate. Din nefericire, în parcul Tineretului sunt foarte multe terenuri retrocedate, iar autorităţile ar trebui să hotărască cât mai repede exproprierea lor, ca să scăpăm de problemă”, a adăugat Dan Trifu. 

Potrivit legii, procedura de expropriere pentru spaţiile publice poate fi făcută de Parlament, Guvern şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

CITEŞTE ŞI: Primăria Capitalei vrea să finalizeze cu fonduri proprii Ansamblul Tonitza, cu locuinţe destinate tinerilor

 

27 February 2013