Este un cartier perfect pentru "Prima Casă", dar tranzacţiile nu dovedesc acest lucru şi se lasă aşteptate. Vorbim de Militari, o zonă unde mulţi vor să cumpere prin programul garantat de stat, dar unde deocamdată niciun proprietar nu s-a mutat în prima lui casă.

 

"Zona Militari este excelentă pentru programul Prima Casă pentru că majoritatea apartamentelor sunt construite după cutremur, iar garsonierele şi apartamentele cu două camere se încadrează perfect în acest program. Avem foarte multe cereri prin acest program" susţine Peter Racz, Director- Rubin Imobiliare.

"Programul a demarat destul de greoi, poate şi necunoaşterea, poate şi temerea oamenilor care nu au înţeles cum va evolua criza, poate şi din cauza băncilor" este de părere Alexandru Apostol, Director General - Apogeus International.

"La începutul anului, proprietarii au incercat să ridice preţul, dar după aceea până în mai au scăzut în medie cu 30%, în mai-iunie au stagnat. După ce s-a auzit de programul Prima Casă, proprietarii au ridicat preţurile cu 15%- 20%. În prezent preţurile stagnează" adaugă Peter Racz.

Dacă anul trecut întâlneam apartamente de două camere şi peste 100.000 de euro, acum găsim preţuri începând de la 50.000 de euro. În funcţie de îmbunătăţiri şi de poziţia apartamentului în cartier sau în bloc, ele pot creşte până la un 70.000 de euro. Sunt preţuri mici în comparaţie cu ce a fost. Garsonierele se înscriu în zona plus, minus 40.000 de euro. Deja preţurile au început să se aşeze. De scăzut nu vor mai scădea considerabil pentru că programele pe care le lansează băncile sunt din ce în ce mai atractive", apreciază Alexandru Apostol.

Dacă locuinţele se mai tranzacţionează, despre piaţa terenurilor agenţii imobiliari spun că este blocată, iar preţurile sunt acum la jumătate faţă de anul trecut.

"Un teren care anul trecut era anunţat la un minim de 500 euro/mp, în zona Belşugului, undeva lângă Turbomecanica, acum este anunţat la un preţ de 250 euro/mp, negociabil" declară Alexandru Apostol.

 

Şi chiriile au scăzut în Militari şi spre deosebire de alţi ani când venirea studenţilor la facultăţi creştea tarifele, în această perioadă proprietarii nu cer mai mult.

"Cele mai căutate sunt garsonierele, iar tot ce depăşeşte 250 euro/lună este deja mult, la două camere şi trei camere au scăzut foarte mult chiriile.

Două camere se găsesc de le 300 de euro în sus şi trei camere peste 350 de euro nu se caută" spune Peter Racz.

Criza imobiliară are şi părţile ei bune, spun agenţii imobiliari.

"Faţă de 2008, este o îmbunutăţire în relaţia cu proprietarii, din ce în ce mai mulţi colaborează cu agenţii şi sunt mulţi care sunt dispuşi să plătească un comision pentru că au nevoie de cumpărători. Majoritatea încearcă să negocieze comisionul, dar nu-şi dau seama că o dată cu scăderea preţurilor, au scăzut şi comisioanele, dar ne îneţelegem" spune Peter Racz.

"În comportamentul dezvoltatorilor este o schimbare în bine. Sunt mult mai cooperanţi, mai amabili. Dacă anul trecut niciodată nu aveau timp de noi, ne spuneau discutaţi cu secretara, nu se poate decât între ora şi ora, acum fac eforturi considerabile, vin în week end, de sărbători, ne prezintă casele, colaborează, au o poziţie mult mai amabilă"apreciază Alexandru Apostol.

În Militari, pe locul fostelor fabrici găsim astăzi ansambluri rezidenţiale noi, oferta de locuinţe noi fiind destul de mare în această zonă. Acest lucru poate fi trecut alături de existenţa metroului şi a centrelor comerciale la capitolul avantaje ale certierului Militari. Principalele dezavantaje sunt traficul foarte aglomerat şi lipsa spaţiilor verzi.  

 

Avantajele cartierului Militari, potrivit agenţilor imobiliari:

  • Linia tramvaiului 41
  • Metrou
  • Centre comerciale
  • Preţuri accesibile

Dezavantajele cartierului Militari, potrivit agenţilor imobiliari:

  • Blocuri înghesuite
  • Trafic aglomerat
  • Lipsa spaţiilor verzi


Oferte imobiliare in Militari: 

 Oportunitatile zonei Militari:-  click AICI

 Alte oferte din Militari:

 

22 September 2009