Programul Prima Casă este recunoscut pentru rata mică de credite toxice. Cu alte cuvinte, numărul celor care ajung în situația de a nu-și mai putea plăti creditul, este infim. Cu toate acestea, regulile s-ar putea schimba, în așa fel încât și acești clienți să poată evita executarea silită, prin transferarea locuinței, precum și a împrumutului către o altă persoană. Deși este o procedură amiabilă, prin comparație cu executarea silită, și această situație comportă dezavantaje financiare dureroase pentru proprietarul ajuns în incapacitate de plată.

36547-prima_casa.jpgProgramul Prima Casă s-ar putea schimba într-un procent însemnat, în urma unei ordonanțe de urgență care a fost deja aprobată de Guvern. Una dintre cele mai importante modificări se referă la faptul că, în momentul în care posesorul creditului guvernamental ajunge în incapacitate de plată, el ar putea transfera locuința unei alte persoane. Este vorba despre o măsură de precauție, într-un program cu o marjă minimă de eșec.

Această schimbare este ipotetic utilă și de ajutor în principal băncilor și clienților care preiau creditul, și abia apoi celui care nu își mai poate plăti ratele. Avantajul băncilor este că, printr-o legislație atentă la detalii, nu își vor consolida portofoliul deja apăsător de credite toxice. Din punctul lor de vedere, totul este ok dacă rata este plătită lunar, indiferent de cine o plătește. Noul proprietar, cel care preia locuința de la cel care nu mai poate plăti rata, cupără un apartament la un preț poate considerabil mai mic decât nivelul pieței, în funcție de cât a plătit primul proprietar până la momentul renunțării la credit. Dar posesorul inițial al creditului pierde tot ce a plătit până la momentul final”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Alina Manole, broker de credite.

Clientul care nu mai poate plăti rate pe Prima Casă rămâne fără locuință și fără suma achitată până atunci

Astfel, clientul bancar ajuns în situația în care nu își mai poate plăti ratele Prima Casă, rămâne atât fără locuință, cât și fără banii plătiți până la momentul respectiv. Este o situație dificilă, dar mai puțin complicată decât era până acum. Prima Casă era și este încă un program cunoscut pentru rigurozitatea cu care își sancționează clienții care nu mai pot plăti ratele.

Clienții care întârzie trei luni cu plata creditului, sunt pasibili de executare silită. Iar dacă în cazul creditelor imobiliare sau ipotecare standard, banca era deschisă la negocieri sau reeșalonări, clienții de Prima Casă nu beneficiau de aceste derogări. În cazul lor, se trecea direct la executarea silită, clientul rămânea fără casă”, continuă Alina Manole, broker de credite. 

Sumele pe care le pot pierde clienții de Prima Casă, care nu își mai pot plăti creditul, sunt mari – spre exemplu, în cazul unui împrumut de 55.000 euro acordat în urmă cu cinci ani, s-a achitat înapoi către bancă o sumă de aproximativ 15.000 euro. Dar în primii ani de la acordarea creditului, clientul plătește aproape exclusiv dobânda către bancă. Astfel, noul client, cel care va prelua locuința, va plăti băncii doar principalul. Respectiv va lua un împrumut bancar a cărui dobândă a fost deja achitată. Totuși, până acum, doar 1% dintre clienții care au contractat credite Prima Casă au ajuns în situația de a nu mai putea plăti ratele.

Programul guvernamental a fost lansat în anul 2009. În primii cinci ani de existență, s-au înregistrat 130.000 contracte de garantare, valoarea finanțărilor susținute fiind de aproape 5 miliarde euro. Potrivit reprezentanților FNGCIMM, din totalul proprietăților achiziționate cu ajutorul programului susținut de stat, 69% sunt construite înainte de anul 2008 și 31% sunt imobile noi, construite după ianuarie 2008.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA:

10 March 2015