În momentul în care se discută despre izolarea casei, cei mai mulţi proprietari se gândesc la etanşarea pereţilor sau a geamurilor. O componentă crucială în acest demers este însă şi acoperişul. Specialiştii în construcţii avertizează că proprietarii pot pierde anual sute de euro, din cauza unei montări necorespunzătoare a acoperişului.

34529-kfbm.jpgMotivele pentru care se ajunge la o slabă izolare a casei ţin, adesea, fie de dorinţa de a face economie a proprietarului, fie de nepriceperea echipei de construcţii. Pe termen lung, efectele acestui lucru se traduc în pagubă: iarna este nevoie de mai multă căldură, iar vara temperatura din interior poate deveni insuportabilă, dacă aparatele de aer condiţionat sunt oprite. Acoperişul joacă un rol crucial în izolarea locuinţei, cu atât mai mult cu cât în această zonă se face adesea rabat de la calitate, în momentul construcţiei.

„Nu cred că exagerez atunci când spun că aproape toate casele nou construite din România au mansarda incorect izolată. Problemele sunt multe: se foloseşte un material dimensionat greşit, se face un montaj greşit al izolaţiei sau se folosesc materiale corecte şi se face montajul corect, dar nu sunt bune cantităţile. De exemplu vata minerală, care e cel mai des folosită, ar trebui să se monteze într-un strat de 30-40 cm, în timp ce majoritatea constructorilor pun doar 10-15 cm”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Sorin Tudose, manager Total Construcţii.

Calitatea materialelor joacă un rol important în performanţa finală a casei

Pe lângă toate aceste argumente, calitatea materialelor joacă un rol important în performanţa finală a casei. Din dorinţa de a construi o casă cât mai economic cu putinţă, mulţi proprietari optează pentru cea mai ieftină metodă de izolare. Unii îşi asumă cheltuielile ulterioare, alţii pur şi simplu nu cunosc diferenţele tehnice ale materialelor şi consideră că achiziţia unor produse mai scumpe ar fi bani risipiţi fără motiv.

„Clienţii au foarte rar cunoştinţe tehnice, iar constructorii, pentru a nu pierde contractul, fac ce le spun clienţii. Aşa se ajunge ca, la construcţie, să se facă o cheltuială de 200-300 euro pentru 100 mp construiţi, în loc de o mie de euro, cât ar costa materialele de calitate. Sigur, este triplu, dar este vorba despre investiţia iniţială care se recuperează în doi-trei ani. Cei care cumpără materiale ieftine la început vor plăti mai mult de o mie de euro în primii ani, prin chitanţele de la gaze sau electricitate, datorită faptului că le va fi mult mai greu să regleze temperatura optimă în casă”, continuă Sorin Tudose.

O izolare corectă poate aduce economii de aproape 20.000 euro, pe termen lung

Potrivit studiilor Ursa România, producător de materiale de izolare, o izolare corectă ar conduce, în medie, la o economie anuală de minim 600 euro pentru fiecare o sută de metri pătraţi construiţi. În plus, adaugă oficialii companiei, pentru o casă care este locuită cel puţin 25-30 de ani, suma economisită ar putea ajunge undeva la 18.000 euro. Astfel, produsele care par mai scumpe la achiziţia iniţială se pot traduce în economii, pe termen lung.

„În afară de materialele potrivite, proprietarii trebuie să se gândească şi la accesoriile de tinichigerie, la profile de etanşare la coamă şi ceea ce se numesc piepteni de ventilaţie în streaşină. Este vorba despre elemente care au rolul de a bloca accesul păsărilor sub învelitoare şi aduc o rezistenţă mai mare a acoperişului, pe termen lung. Foarte importantă este şi utilizarea şorţurilor de streaşină, care fac legătura cu sistemul de drenaj”, arată Silvia Mănoiu, preşedinte RoofTop Confort.

Ideal este ca materialele să fie garantate de producător, la fel ca şi lucrarea în sine. Proprietarii trebuie să ţină cont şi de faptul că viteza de execuţie poate influenţa calitatea lucrării. De asemenea, materialele auxiliare trebuie adaptate în funcţie de momentul anului în care se face construcţia. Unele dintre ele nu funcţionează corect dacă sunt aplicate pe ploaie sau ger. În acest moment, pe piaţă se găsesc mai multe tipuri de termoizolaţii pentru acoperişuri. Spuma poliuretanică, vata de sticlă sau bazaltică ori fibrele de celuloză sunt doar câteva dintre ele.

CITEȘTE ȘI: Cum poţi să construieşti o casă care stă neclintită în faţa secolelor?


2 July 2014