Moscova a fost printre cele mai promiţătoare capitale din lume în ceea ce priveşte investiţiile în proprietăţi imobiliare. Dar criza financiară i-a clătinat poziţia în clasamentul celor mai rentabile oraşe. Oricum, şi înainte de recesiune, şi acum, specialiştii din întreaga lume sunt de acord că este printre cele mai scumpe pieţe pentru chiriaşi.

20593-moscova.jpgLa începutul acestui an, compania internaţională de consultanţă imobiliară Knight Frank a atras atenţia asupra creşterii activităţii pe segmentul rezidenţial de elită din Moscova. Preţul mediu al proprietăţilor din gama de top a urcat cu aproape 11%, depăşind previziunile specialiştilor pentru această perioadă. O asemenea creştere a preţului a fost facilitată de atenţia crescută a cumpărătorilor pentru nou-construitele clădiri rezidenţiale de lux. În luna martie s-a înregistrat un număr record de tranzacţii, cel mai mare din ultimii doi ani.

Preţul mediu al apartamentelor noi şi vechi din Moscova:

  • Locuinţe situate în centru - 12.000 dolari/mp
  • Apartamente poziţionate semi-central - 4.700 dolari/mp

În prima jumătate a lui 2011, au fost inaugurate şase noi complexuri rezidenţiale de clasă premium, adică mai mult decât în tot anul trecut, când au fost finisate numai patru proiecte noi.

Preţul mediu pentru apartamentele noi, din gama de top, a ajuns la 17.600 dolari/mp, adică o creştere de 45% faţă de preţul minim din 2009, conform datelor IntermarkSavills.

Piaţa chiriilor începe să prindă puteri

Pe piaţa chiriilor a fost semnalată o uşoară creştere în primăvară, după ce din octombrie piaţa a fost într-o scădere continuă. În timp ce segmentul acesta îşi revine încet, dar sigur, cererea de închiriere pentru proprietăţi mai scumpe (de la 10.000 dolari în sus) a crescut cu 11%. Cu toate acestea, cele mai căutate locuinţe de închiriat sunt cele care se încadrează în bugetul de 4.000 dolari/lună.

Chiria medie a locuinţelor noi şi vechi din Moscova:

  • Apartament cu un dormitor - central: 1.500 dolari/lună; semicentral: 900 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare - central: 4.700 dolari/lună; semicentral: 1.600 dolari/lună

Chiriasii prefera cartierele: Kropotkinskaya (23% dintre cererile din închiriere), Tverskaya-Kremlin (12%) şi Leningradsky Avenue (12%), restul zonelor neavând un procent mai mare de 10% din piaţă, arată datele BSR Rusia. Un cartier care şi-a pierdut din popularitate în ultimele luni este Patriarshiye Prudy, cererea fiind cu două treimi mai mică decât în luna decembrie a anului trecut.

Citeşte şi Moscova, opt experienţe de neratat

Spaţiile de birouri la standarde internaţionale

De-a lungul anilor şi reformelor economice, Rusia a asistat la aprecierea proprietăţilor din Moscova, lucru mai evident în segmentul închirierilor. Totul a fost posibil datorită atâtor clădiri de birouri ridicate într-o scurtă perioadă de timp (peste 180 de construcţii). Majoritatea au fost renovate în ultimii ani, beneficiază de finisaje şi mobilier care se ridică la standardele internaţionale şi oferă o întreagă gamă de beneficii chiriaşilor. Pe lângă construcţia centrelor de business, autorităţile se implică masiv în reconstrucţia oraşului, pentru a-i mai estompa din puternicul aer sovietic.

Semn al unei economii înfloritoare era faptul că mai mai mult de 75% dintre spaţiile de birouri erau închiriate de companii ruseşti, cele mai multe fiind din domeniul IT, asigurări, bănci comerciale, precum şi grupuri financiare sau industriale. Rapoartele imobiliare din perioada 2006-2008 arată că numai un sfert din totalul spaţiilor de birouri era ocupat de companii străine.

Criza financiară a adus o scădere a cererii de spaţii de birouri. Din ce în ce mai multe centre de afaceri s-au golit, iar chiria medie a scăzut la jumătate, în numai şase luni de la începerea crizei financiare, adică de la sfârşitul lui 2008.

 

27 August 2011