Săptămâna aceasta a fost inaugurat Muzeul Național din Qatar, al cărui concept îi aparține arhitectului francez Jean Nouvel. Centrul cultural, construit în forma unui trandafir al deșertului, de culoarea nisipului, este situat în Doha și va fi prima clădire importantă pe care o vor vedea turiștii pe drumul care leagă aeroportul de centrul orașului, notează .

42377-quatar_muzeu.jpgMuzeul are suprafața de 52.000 de mp, iar intrarea este decorată cu 114 de fântâni sculptate care se întind pe o distanță de 900 de metri. Acoperișul curbat seamănă cu un puzzle gigant, realizat din 76.000 de panouri cu 3.600 de forme și dimenisiuni diferite.

 Clădirea, care ar fi costat 434 de milioane de dolari, include galerii cu expoziții cu o lungime de 1,5 kilometri. Printre exponate se numără un covor brodat cu 1,5 milioane de perle, realizat în secolul al XIX-lea, dar și cel mai vechi Coran descoperit în Qatar, care datează din aceeași perioadă.

 „Acesta este un muzeu care spune povestea oamenilor din Qatar”, a explicat Sheikha Amna bint Abdulaziz bin Jassim al-Thani, directorul muzeului.

 Centrul cultural celebrează atât trecutul beduin, cât și prezentul bogat în resurse de energie al Qatar-ului. Totodată, muzeul reflectă ambiția și bogăția acestei țări.

 Inițial, muzeul trebuia să fie inaugurat în 2016, cu un an înainte ca foștii aliați ai Qatarului, în special Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahreinul, să impună o blocadă economică și diplomatică.

29 March 2019