Nisipul este un material vital pentru industria construcțiilor și amenajărilor. Din el se fac betonul, mortarul pentru zidării și tencuieli, oglinzile, vazele, chiar și monitoarele computerelor. Este ieftin și ușor de găsit. Cu toate acestea, nu orice nisip este bun. Dacă este greșit ales, nisipul poate să scadă până la jumătate rezistența unei construcții. Un exemplu contraintuitiv este tocmai faptul că nisipul de mare este nerecomandat, în lucrările de construcții.

38138-nisip.jpgPentru cei care nu au contact cu lumea construcțiilor, nisipul înseamnă concedii la mare. Pentru specialiștii din construcții însă, nisipul este o întreagă industrie. Împreună cu pietrișul, nisipul intră în alcătuirea betonului. Mai precis, un sfert din compoziția betonului este reprezentată de nisip. Dar atunci când nu se află sub tălpile noastre, nisipul se află peste tot în fața ochilor noștri. Monitoarele computerelor au nisip în componență, la fel ca și microscoapele sau lentile de telescop. Dar cel mai des regăsim nisipul în obiectele de sticlă, fie ele decorative sau cu o utilitate practică. Nisipul joacă un rol central în domeniul construcțiilor și amenajărilor, motiv pentru care anual se folosesc sute de milioane de tone. Prin urmare, în unele locuri, nisipul este tot mai greu de procurat.

 „Sună absurd să vorbești despre cât de greu este de găsit nisipul, când fiecare dintre noi, când merge în vacanță vede zeci de kilometri de plaje, poate chiar neexploatate. Adevărul este că, în construcții, nisipul de mare nu este recomandat. Se caută nisipul din albia râurilor, din cariere sau obținut prin măcinarea pietrelor, acolo unde nu se poate extrage natural”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Cristina Stamate, inginer construcții MTH Construct&Design.

Nisipul de mare nu este recomandat pentru construcții, dar poate fi procesat pentru a corespunde standardelor în domeniu

Pentru a putea fi folosit în construcții, nisipul trebuie să se încadreze într-una dintre categoriile speciale:

  • Nisip mare, cu bobul cuprins între trei și șapte mm
  • Nisip mijlociu, cu bobul cuprins între unu și trei mm
  • Nisip mic, cu bobul de 0,2 – 1 mm
  • Nisip fin, cu bobul de 0,02-0,2 mm
  • Sau nisip praf, cu bobul sub 0,02 mm

Nisipul este bun pentru construcții doar dacă este aspru, fără corpuri străine și nu are culoare roșiatică. Dacă nisipul conține mai mult de 2-4% argilă, atunci el trebuie spălat cu apă, așa cum se face și cu pietrișul. Nisipul de mare de obicei nu corespunde standardelor, dar există metode prin care se poate procesa, în acest sens.

Pentru a folosi nisipul de mare la zidărie, tencuială sau chiar beton, nu trebuie să conțină sare într-un procent mai mare de 2%. Astfel, nisipul trebuie testat înainte de a fi utilizat, iar dacă e prea sărat, trebuie spălat cu apă dulce. În general, sarea afectează drastic durabilitatea, când se găsește în beton armat, deoarece coroziunea oțelului apare mult mai repede. Se poate compensa cu o cantitate mai mare de ciment, dar aici pot apărea mai multe probleme secundare, deci mai multe probleme decât beneficii”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marin Toboșaru, administrator Figarom Construcții.

În zonele cu cerere mare de nisip, clienții aleg nisip de calitate inferioară și își asumă consecințele

Chiar dacă eliminarea sărurilor aderate la firul de nisip nu este un proces dificil, mai sunt și alți factori care îl recomandă drept nepotrivit pentru construcții. Forma și dimensiunea sunt două criterii importante, în acest sens. Nisipul de mare este, în general, fin și rotunjit, ceea ce îl face nerecomandat la proiectarea amestecurilor pentru construcții.

Pentru a realiza un amestec de construcții rezistent în timp și eficient pentru consumatorul final, este nevoie de materiale grosiere și unghiulare, adică opus diferite față de structura nisipului. Dar în unele zone, cererea de nisip este atât de mare, iar oferta atât de mică, încât clienții recurg la tot felul de tructuri inginerești și își asumă potențialele consecințe, și folosesc nisipul de mare în construcții

Chiar și așa, structurile care conțin nisip de mare pot trece drept funcționale, dacă respectă codurile de practică. Printre alte utilități ale nisipului, se numără amestecul cu vopsea, pentru a produce finisaje texturate pentru pereți, sau podele non-derapante. Totodată, nisipul mai este folosit și în peisagistică, pentru a crea mici văi și dealuri, pentru un teren de golf, de exemplu. Pe șosele, de exemplu, se folosește nisipul pentru a îmbunătăți tracțiunea mașinilor, în perioadele de îngheț.

CITEȘTE ȘI:

7 September 2015