Oamenii de afaceri asiatici îmbogăţiţi recent se orientează către piaţa imobiliară londoneză. Noii bogătaşi ai Asiei provin, în majoritate, din Singapore, Hong Kong sau Malaezia. Aceştia au cumpărat mai mult de jumătate din locuinţele centrale noi tranzacţionate în ultimul an în Londra, arată o analiză Jones Lang LaSalle (JLL).

24485-asiaticii.jpgAsiaticii deveniţi miliardari în ultimii ani au învăţat rapid că achiziţionarea unei proprietăţi imobiliare Londra este unul dintre cele mai bune plasamente de capital existente. În consecinţă, bogătaşii Asiei investesc în cartierele elitiste londoneze, unde preţul locuinţelor a urcat simţitor în ultimele 10 luni, în ciuda dificultăţilor financiare resimţite în Europa.

Milionarii Asiei i-au depăşit pe cei ai Europei

Numărul clienţilor britanici a scăzut cu 5% faţă de 2010 şi nu se va opri aici, relevă raportul JLL. Unul dintre factori este că Asia înregistrează un număr din ce în ce mai mare de miliardari, iar aceştia vin în Europa să investească în sectorul imobiliar, cu precădere în proprietăţi care urmează să fie închiriate, explică Bloomberg.

Numărul ridicat de miliardari ce provin din regiunea asiatică a fost semnalat şi de Credit Suisse Group AG, într-un raport pe 2011: în Asia sunt 351 de miliardari, în timp ce în America de Nord sunt 332, iar în Europa sunt doar 251.

Antreprenorii invadează Spania

În timp ce miliardarii îşi plasează banii în proprietăţile londoneze, clasa mijlocie superioară se orientează către oraşele însorite din Spania. Dar aceştia nu sunt singurii clienţi rămaşi pe piaţa imobiliară spaniolă, numărul imigranţilor chinezi fiind semnificativ.

Când s-a prăbuşit piaţa imobiliară în 2008, autorităţile spaniole le-au oferit muncitorilor străini 10.000 euro pentru a pleca în ţara natală, cu condiţia de a nu reveni cel puţin trei ani. Foarte puţini imigranţi chinezi au acceptat această variantă, astfel că comunitatea chineză din Spania depăşeşte acum 165.000 cetăţeni, conform Institutului Naţional de Statistică.

O comunitate însemnată este în Madrid, deoarece chinezii nu se dau înapoi să lucreze în parcul industrial Cobo Calleja, alături de alţi imigranţi care susţin că există locuri de muncă, atâta vreme cât există şi dorinţa de a munci. Mulţi dintre ei au propriile afaceri şi sunt consideraţi a fi adevăraţi „salvatori” ai economiei locale, de când a început criza financiară, notează Bloomberg. Conform specialiştilor, spaniolii privesc această categorie atât ca pe clientelă, cât şi ca pe competiţie, în diferite domenii.

CITEŞTE ŞI: Tinerii milionari din Silicon Valley fac valuri pe piaţa imobiliară


24 April 2012