De astăzi, românii vor putea obţine doar împrumuturi mai mici, cu condiţii de acordare drastice. Avansul de care trebuie să dispună clienţii care vor un credit ajunge, în unele cazuri, la jumătate din valoarea locuinţei. În aceste condiţii, singura şansă pentru clienţii care nu au venituri substanţiale rămâne programul Prima Casă. în cazul acestuia, normele de creditare rămân neschimbate.

23258-credite-regulament-bnr.jpgPrincipalul scop pentru care s-au implementat noile condiţii de creditare este descurajarea creditului în orice altă valută decât moneda naţională. Astfel, condiţiile de acordare a creditului sunt cu atât mai dure cu cât moneda aleasă prezintă mai multe riscuri.

De asemenea, creditarea pentru nevoi personale este descurajată.

  • Persoanele fizice care doresc să contracteze un credit ipotecar sau imobiliar, dar care au veniturile în lei vor trebui să achite un avans de minim 25% din valoarea locuinţei cumpărate, la creditele în euro, şi cel puţin 40% la creditele în dolari, franci elveţieni sau yeni, potrivit noului regulament al BNR.
  • Cei care au un venit în valută vor plăti un avans minim de 20% din valoarea locuinţei.
  • În cazul împrumuturilor de consum, perioada de creditare poate să fie de maxim cinci ani, faţă de cei 10 sau 15 ani, înainte de emiterea noilor condiţii de către Banca Centrală.

Cele mai importante bănci şi-au pregătit deja produsele, conforme cu noile norme de creditare. Niciuna dintre ele nu a modificat însă criteriile de acordare pentru creditele Prima Casă. Oficialii BNR au anunţat încă de la început că acesta este un segment care nu va fi cuprins de schimbări. Împrumuturile prin programul guvernamental se vor acorda în continuare cu un avans de maximum 5% din valoarea locuinţei.

Alpha Bank a lansat o ofertă de credite imobiliare în euro cu avans minim de 15%. În numai câteva săptămâni, oferta se va schimba, iar creditele imobiliare vor porni cu un avans de cel puţin 20% - la lei şi 25% - la valută.

Carpatica a redus dobânzile la creditele de nevoi personale fără ipotecă. În prezent, banca oferă aceste împrumuturi pe perioade de până la zece ani, faţă de maximum cinci ani, cât va fi obligatoriu în curând.

BCR acordă condiţii preferenţiale de costuri tuturor clienţilor care au un cont de salariu deschis la bancă, indiferent de vechime. Până în 2012, condiţiile preferenţiale se acordau doar celor care aveau un istoric cu banca.

Există însă şi bănci care pur şi simplu aşteaptă implementarea noilor reguli. Mai ales că luna ianuarie este unanim recunoscută ca o lună moartă, pentru creditare.

Astfel, UniCredit Ţiriac Bank nu a mai prelungit campania fără comisioane, iar Raiffeisen Bank a scumpit deja creditele de consum fără ipotecă.

Există o singură bancă ce şi-a modificat oferta de creditare, potrivit noilor norme BNR. ING Bank a redus deja perioada de acordare a împrumuturilor de nevoi personale şi a schimbat structura celorlalte produse, conform noilor reguli prudenţiale.

CITEȘTE ȘI Ce se întâmplă cu banii clienţilor atunci când banca ajunge la faliment?

 

1 February 2012