BNR se pregăteşte de implementarea noilor norme de creditare. Oficialii instituţiei anunţă că acestea ar putea începe să fie aplicate din luna noiembrie. Momentan însă, nu s-au făcut publice schimbările din regulament. Totuşi, oficialii BNR au declarat că unele dintre propunerile Asociaţiei Române a Băncilor au fost de-a dreptul „curajoase".

21575-euro-1.jpgNoul regulament de creditare este într-un stadiu aproape final, dar schimbările nu sunt încă suficient de clare cât să fie făcute publice. Discuţia cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB), care a cerut în principal să nu existe niciun fel de modificare la creditele Prima Casă, a adus multe elemente noi care trebuie introduse în noul set de reguli.

"Regulamentul privind creditarea o să intre în vigoare din noiembrie, aşa ne aşteptăm. O să facem publică varianta finală în momentul în care o să încorporăm toate observaţiile pe care le considerăm complementare textului. Deocamdată lucrăm noi în interior la el, discuţia cu ARB s-a purtat. Dânşii au făcut mai multe propuneri, unele mai curajoase, altele mai de compromis. O să vedem până unde putem merge cu reglementarea. Suntem în discuţii la Banca Naţională şi acestea vor continua, discuţiile noastre interne. Discuţii se poartă între direcţiile din BNR şi apoi vor fi discuţii la nivel de consiliu de administraţie", a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.

Atunci când vorbeşte despre propunerile curioase ale ARB, Bogdan Olteanu se referă la faptul că interesele băncii centrale nu au cum să coincidă cu cele ale băncilor comerciale, care sunt axate pe profit şi, din punctul acesta de vedere, nu au niciun interes să îngreuneze procesul de creditare. BNR, de cealaltă parte, este responsabilă cu păstrarea echilibrului bancar. Aşadar, toate calculele băncilor sunt făcute în funcţie de riscul de dobândă şi riscul de venit.

"Noi ne asumăm foarte clar că descurajăm acele credite care nu pot fi rambursate. Nu urmărim să descurajăm creditele care pot fi rambursate, dar creditele care nu pot fi rambursate nu au beneficiu social, ci au cost social. Nu există niciun interes din punct de vedere public ca acele credite să fie acordate. El nu e un regulament de constrângere a creditării, ci de constrângere a acelei creditări care nu poate fi rambursată", a spus Olteanu.

Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani, iar solicitanţii trebuie să aducă garanţii de cel puţin 133% din valoarea împrumutului. De asemenea, proiectul BNR prevede că, pentru finanţările imobiliare în euro, solicitanţii vor avea nevoie de un avans de cel puţin 30%, de 15% în cazul creditelor imobiliare în lei şi de 40% în cazul finanţărilor în alte monede străine.

CITEȘTE ȘI BNR a decis: creditele ipotecare în euro nu se vor scumpi. În schimb, se ieftinesc cele în lei.


19 October 2011