Executarea silită este cea mai mare ameninţare care apasă pe umerii clienţilor bancari. Clienţii care contractează credite pe termen lung, cum ar fi creditele imobiliare sau ipotecare, au cele mai multe temeri legate de plata ratelor. 20-30 de ani înseamnă o perioadă lungă, în care multe lucruri se pot întâmpla. În plus, realitatea economică pe care o trăim a demonstrat cât de fragilă este stabilitatea veniturilor. Dar executarea silită nu este sinonimă cu devalizarea, iar datornicii au dreptul legal de a-şi păstra un număr important de bunuri care să le asigure un anumit nivel de confort.

26409-debt-collection-laws-728x500.jpgDin momentul în care discuţiile cu banca devin ineficiente, atunci când reeşalonarea sau păsuirea plăţii ratelor sunt inutile, când firmele de recuperare datorii nu reuşesc să obţină sumele datorate, executarea silită este o certitudine. Este important de ştiut însă, că executorii au limite legale în care pot acţiona.

„Firma de recuperare creanţe, debite, datorii, nu are dreptul de a confisca şi valorifica bunurile debitorului, înainte de a obţine un titlu executoriu, o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabila în faţa instanţei de judecată”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro specialiştii Recupit & Asociaţii.

Toţi paşii acestui demers sunt stipulaţi în Codul de Procedură Civilă. Tot acolo este specificat clar că în momentul executării, datornicul îşi poate păstra anumite bunuri, indiferent de valoarea datoriei pe care o are de achitat. Este vorba aici, printre altele, despre:

  • Bunurile strict necesare uzului personal sau casnic al debitorului si familiei sale
  • Alimentele necesare debitorului şi familiei sale pe timp de o lună, iar dacă debitorul se ocupă exclusiv cu agricultura, până la noua recoltă
  • Bunurile mobile ce servesc la exercitarea ocupaţiei debitorului. De exemplu, dacă acesta este agricultor, i se vor lăsa inventarul agricol, seminţele şi furajele necesare pentru a-şi continua munca
  • Combustibilul necesar debitorului şi familiei sale pentru încălzit şi prepararea hranei pe o perioada de trei luni

Executorul are dreptul de a confisca salariul datornicului, în anumite procente

Salariul însă va fi împărţit cu companiile de executare, prin poprire, tot conform Codului de Procedură Civilă. Sunt vizate aici toate formele de venit, de la ce se încasează pe cartea de muncă până la drepturile de proprietate intelectuală sau industrială sau chiar pensie sau alocaţii sociale. Poprirea se poate dispune chiar şi atunci când nu există bani disponibili în cont.

„Codul de Procedură Civilă stabileşte că pot fi urmărite până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii, respectiv până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”, arată specialiştii Recupit&Asociaţii.

Singura excepţie o face situaţia în care există mai multe datorii care trebuie executate din acelaşi venit. În acest caz, nu se poate reţine mai multe de jumătate din venitul lunar net al debitorului.

Colocatarii au nevoie de acte doveditoare pentru a-şi păstra bunurile

Executarea silita trebuie să decurgă civilizat, fără niciun fel de comportament necuviincios la dresa debitorului. Procesul nu trebuie să înceapă înainte de ora 8 sau după ora 18. Dacă se simte ameninţat, datornicul poate apela la poliţie.

„Debitorii sunt protejaţi de legea română împotriva eventualelor abuzuri săvârşite din partea firmelor de recuperare creanţe, debite, datorii, prin faptul că au posibilitatea de a reclama la poliţie orice fel de neconcordanţă în aplicabilitatea corectă şi legală a măsurilor de executare silită, în vederea recuperării sumelor restante de bani. Astfel, Codul Penal prevede că „fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei dacă este de natură să o alarmeze, se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă", subliniază reprezentanţii Recupit&Asociaţii.  

De asemenea, dacă debitorul locuieşte împreună cu alte persoane, care nu sunt responsabile de rambursarea creditului, acestea sunt protejate de lege. Bunurile lor nu pot fi executate. Pentru a dovedi dreptul de proprietate asupra bunurilor este nevoie fie de facturile de achiziţie, fie de o declaraţie notarială pe proprie răspunde în care să se precizeze bunurile deţinute.

CITEȘTE ȘI Când devin recuperatorii periculoşi şi cum se pot apăra datornicii de ei?


19 September 2012