Programul Prima Casă a ajutat mulţi români să devină proprietari, iar unele voci din piaţă susţin că, fără această iniţiativă guvernamentală, piaţa imobiliară ar fi fost blocată în ultimii ani. Potrivit statisticilor, suma medie acordată anul trecut prin programul Prima Casă a fost de 37.000 euro, astfel că IMOPEDIA.ro prezintă câteva oferte imobiliare din Bucureşti, în jurul acestui buget.

33938-nrhj.jpgDificultăţile economice recente nu au reuşit să diminueze dorinţa românilor de a se împroprietări, idee transmisă din generaţie în generaţie. Deşi condiţiile de creditare au devenit mai aspre, numărul celor care solicită un credit imobiliar nu a coborât, în ultimii ani. Scăderile se resimt doar în sumele acordate de bănci, ceea ce s-a reflectat şi în preţul locuinţelor. Principala preocupare a cumpărătorilor de acum este preţul, şi nu zona în care este amplasat viitorul cămin sau calitatea construcţiei. Potrivit consultanţilor imobiliari bucureşteni, bugetul de 40.000 euro este suficient pentru achiziţia unei locuinţe, indiferent de care zonă a Capitalei este vorba.

În Vest, ofertele bune îşi găsesc un proprietar în mai puţin de o săptămână

Pentru client interesat de zona Crângaşi, bugetul de 40.000 euro este suficient pentru un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 59 metri pătraţi. Amplasat la ultimul etaj al unui bloc cu patru niveluri din 1985, apartamentul este confort I şi are acces stradal. De asemenea, proprietarul îl poate vinde mobilat şi utilat. Vezi mai multe detalii aici.

Tot în vestul Capitalei, însă în cartierul Drumul Taberei, un apartament cu două camere şi o suprafaţă utilă de 54 metri pătraţi este scos la vânzare cu 41.900 euro. Aflată în apropierea parcului cunoscut sub numele de Moghioroş, locuinţa este amplasată la ultimul nivel al unui bloc cu zece etaje din 1980, este renovată recent şi se vinde parţial mobiliată. Vezi mai multe detalii aici.

„Bugetul de 40.000 euro este rezonabil pentru Drumul Taberei. Cu banii aceştia se poate lua ori un apartament cu două camere la un etaj intermediar, însă cu un interior neamenajat, ori o locuinţă amplasată la ultimul etaj, dar renovată recent şi amenajată modern. De exemplu, am avut de curând un apartament cu două camere, la preţul de 38.000 euro, care şi-a găsit cumpărător în doar o săptămână. De asemenea, există apartamente scoase la vânzare cu un preţ uşor mai mare de 40.000 euro, însă se poate negocia”, exemplifică Mihaela Anton, consultant imobiliar în cadrul Renet.

În partea de Sud, cu 40.000 euro se poate cumpăra aproape orice tip de apartament. Diferă cartierele

În zona Sebastian, o garsonieră decomandată cu suprafaţa utilă de 39 metri pătraţi este scoasă la vânzare cu preţul de 39.500 euro. Amplasată la parterul unui bloc cu opt etaje finisat în 1989, locuinţa se vinde parţial mobilată şi beneficiază de un interior renovat şi de centrală proprie. Potrivit agenţiei imobiliare care promovează oferta, garsoniera a fost recent scoasă la vânzare şi are un preţ sub media pieţei. Vezi mai multe detalii aici.

Pe de altă parte, tot în cartierul Rahova, dar în zona străzii Petre Ispirescu, bugetul de 40.000 euro este suficient pentru achiziţia unei locuinţe, cât şi pentru reamenajare sau mobilier: o garsonieră cu suprafaţa utilă de 30 metri pătraţi are un preţ de 34.000 euro. Locuinţa este amplasată la etajul şapte al unui bloc cu zece niveluri, construit în anul 1982. Vezi mai multe detalii aici.

„În zonele cu o reputaţie mai bună, bugetul acesta este suficient pentru o garsonieră, poate chiar şi un apartament cu două camere nerenovat. Dacă ne ducem spre Ferentari sau alte zone de genul acesta, putem găsi oferte de apartamente cu trei, poate chiar şi cu patru camere, dar confort inferior şi suprafaţă mică”, spune agentul imobiliar Virgil Condurache.

Zona de Est, ţintită de clienţii interesaţi numai de cartiere din această parte a oraşului

În cartierul Dristor, un apartament cu două camere şi o suprafaţă utilă de 52 metri pătraţi, dintr-un bloc cu zece etaje, are un preţ de 38.400 euro. Locuinţa necesită însă renovări şi este amplasată la ultimul nivel, însă terasa blocului a fost reparată, astfel că noul proprietar nu va întâmpina probleme. Vezi mai multe detalii aici.

„Ponderea cea mai mare în piaţă o au clienţii care caută apartamente cu două camere, într-un buget de 40.000 euro, poate un maxim de 45.000 euro. Cumpărătorii nu caută neapărat ultimul etaj, dar se ghidează după preţ. Există şi clienţi care fac compromisuri, deoarece preferă o locuinţă cu două camere la ultimul etaj, cu banii pe care altfel i-ar fi dat pe o garsonieră”, arată Corina Vasile, managerul agenţiei Vegas Imobiliare.

În Colentina, cu bugetul de 39.500 euro, poate fi achiziţionat un apartament cu o suprafaţă utilă de 42 metri pătraţi. Amplasat la etajul opt al unui bloc cu zece niveluri, apartamentul cu două camere a fost modificat şi reîmpărţit în trei încăperi. De asemenea, locuinţa este îmbunătăţită şi beneficiază de anvelopare efectuată de către proprietar. Vezi mai multe detalii aici.

„Preţul dă zona, iar majoritatea clienţilor sună la noi fiind interesaţi de o anumită zonă, acesta este principalul lor criteriu. De asemenea, cumpărătorii din ziua de astăzi sunt mai puternic porniţi către negociere decât în trecut. În prezent, unui client nu îi este teamă să ofere chiar cu 10.000 euro mai puţin decât preţul iniţial”, menţionează Claudia Olteanu, broker imobiliar în cadrul agenţiei Casateren.

În Nordul Capitalei , nu sunt foarte multe oferte de până în 40.000 euro

În cartierul Bucureştii Noi, în apropierea Podului Constanţa, o garsonieră nouă, cu suprafaţa utilă de 41 metri pătraţi, este scoasă la vânzare cu preţul de 36.000 euro. Amplasată la ultimul etaj al unui bloc cu cinci niveluri finisat în anul 2012, locuinţa este dotată cu centrală proprie şi finisaje de ultimă generaţie. Vezi mai multe detalii aici.

„Preţul este un prim criteriu, în ziua de astăzi. În principiu, clienţii vin şi spun în ce buget trebuie să se încadreze, întrebând ce ar putea cumpăra cu banii respectivi. Dacă nu este un buget suficient, se orientează către o zonă mai ieftină. În această parte a Bucureştiului, cu bugetul de 40.000 euro poate fi cumpărată o garsonieră, uneori chiar şi apartamente cu două camere – există oferte cu 42.000-43.000 euro”, detaliază Cristian Szegvari, consilier imobiliar în cadrul agenţiei Eurotop Invest.

Tot în partea de nord a oraşului, dar spre Pipera, cu bugetul de 39.000 euro poate fi cumpărată o locuinţă nouă, într-un bloc cu patru etaje, finalizat anul trecut. Situată la cel de-al doilea nivel, garsoniera are o suprafaţă utilă de 40 metri pătraţi şi beneficiază de finisaje moderne, precum şi de centrală proprie. Vezi mai multe detalii aici.

„Cele mai multe oferte din această zonă sunt din categoria mediu spre premium, iar locuinţele se adresează, în general, celor cu bugete de peste 40.000 euro. Însă există şi oferte dedicate clienţilor cu buget restrâns, precum cea de mai sus. În general, cumpărătorii acestor locuinţe sunt oameni care lucrează în zonă”, încheie Răzvan Diaconescu, consultant imobiliar în cadrul Aisiel Imobiliare.

CITEŞTE ŞI: Mansardarea blocurilor vechi, o soluţie de compromis pentru o capitală sufocată

 

1 May 2014