Planurile grandioase nu ţin cont de vremurile tulburi, din punct de vedere economic. Un grup de investitori imobiliari sunt dispuşi să plătească 10 miliarde de dolari pentru a crea un proiect cum nu a mai existat: un oraş plutitor. Peste 40.000 de oameni ar putea locui pe mare, navigând în jurul lumii, în timp ce merg la serviciu şi îşi rezolvă activităţile de zi cu zi.

32947-middle_high.jpgProiectul se numeşte „Vaporul Libertăţii”, dar nu este vorba despre un vas de croazieră ci de un adevărat oraş plutitor. Proiectul a fost schimbat de mai multe ori de-a lungul timpului, dar în ultima lui variantă se prezintă o navă cu 25 de etaje şi o lungime de 1,5 kilometri. La bordul ei vor exista magazine, biblioteci, parcuri, şcoli, un spital precum şi un aeroport, bănci, hoteluri, restaurante, casinouri, clădiri de birouri, ba chiar şi câteva mici fabrici.

Vaporul Libertăţii este un loc unic în care poţi trăi, munci, îţi poţi petrece vacanţa sau un loc în care te poţi retrage la pensie. Itinerariul navei presupune navigarea în jurul lumii în mod constant, prin cele mai multe zone de coastă. Vaporul nu va putea ancora în porturi din cauza dimensiunii, dar flota de avioane şi feriboturi va asigura oricând transportul rezidenţilor şi vizitatorilor de la navă spre uscat şi invers”, se arată pe pagina de prezentare a ineditului oraş.

Oraşul plutitor poate susţine zilnic până la 100.000 de persoane

Pentru cei care vor să îşi cumpere apartamente în ansamblurile rezidenţiale din oraşul plutitor, se ştie deja că fiecare unitate rezidenţială va include o bucătărie utilată, sisteme de iluminare complete, alarmă anti-incendiu, aer condiţionat şi sisteme de filtrare şi purificare a apei. Singura grijă a viitorilor proprietari ar trebui să fie mobila.

„Designul navei permite până la 40.000 de rezidenţi permanenţi, 30.000 de vizitatori zilnici, 10.000 de oaspeţi la hotel şi 20.000 de angajaţi permanenţi pentru buna funcţionare a navei. Compania noastră discută deja cu mai multe bănci şi companii de asigurare pentru ca cei interesaţi să achiziţioneze o locuinţă pe Vaporul Libertăţii să obţină cele mai bune oferte”, arată cei implicaţi în proiect.

Preţurile variază între 60.000 de dolari şi un milion de dolari

Pentru a locui în oraşul plutitor, clienţii ar trebui să achite preţuri cuprinse între 60.000 de dolari şi un milion de dolari.

  • Cea mai scumpă locuinţă are vedere la mare, 112 mp şi poate fi locuită de maximum cinci persoane. Întreţinerea lunară este de aproximativ 1,900 de dolari.
  • La cealaltă extremă, garsonierele, numite şi locuinţe economice, nu au vedere la mare, au o suprafaţă de 28 mp şi pot fi locuite de două persoane. Preţul acestora este de 153.000 de dolari iar întreţinerea lunară este de aproape 500 de dolari.

Mai există însă o variantă, cea mai ieftină dintre toate: locuinţele care pot fi împărţite între mai mulţi proprietari. Fiecare proprietar poate locui pe vas câte două săptămâni în fiecare lună, într-un apartament de 84 mp pentru care trebuie să achite un preţ de 60.000 de dolari şi o întreţinere lunară de 115 dolari. În acest caz, numărul maxim de ocupanţi este de 4 persoane.

CITEŞTE ŞI: Top 10 – Contrucţii care au depăşit recorduri mondiale




5 February 2014