Capitala Norvegiei este o metropolă cu un aer relaxat, diferită de majoritatea oraşelor din Europa. În Oslo nu se găsesc nenumărate comori arhitecturale, deşi în cartierele istorice St. Hanshaugen şi Frogner sunt clădiri vechi, impresionante, care dau zonei un farmec şi o eleganţă de necontestat.

24004-5.jpgOslo nu este doar capitala Norvegiei, ci şi cel mai mare oraş din ţară: aproape 600.000 locuitori trăiesc în oraşul de 426 kmp. Cu comunele fylke-lui Akershus formează o zonă metropolitană locuită de aproximativ 1,4 milioane de oameni, dintre care peste 25% sunt imigranţi. Nu puţini sunt cei care îşi încearcă norocul în acest oraş, profitând de statutul său de centru economic şi cultural al zonei. Drept urmare, piaţa imobiliară locală este un punct de atracţie atât pentru investitorii norvegieni, cât şi pentru cei străini.

Cunoscut şi sub numele de Nordmarka (Pădurile din Nord), Oslo este oraşul preferat al iubitorilor de activităţi în aer liber. Deşi centrul oraşului este modern, regiunile din împrejurimi sunt superbe prin naturaleţe, rămânând în mare parte neatinse de vremurile actuale. Capitala norvegiană are în partea sudică fiordul Oslo, iar în partea nordică dealuri şi munţi. Există 40 de insule pe teritoriul oraşului, dar şi 343 de lacuri.

Proprietăţile bune se închiriază extrem de repede, în ciuda chiriei piperate

24008-1.jpgOfertele de locuinţe de închiriat sunt extrem de numeroase, dar multe dintre ele sunt costisitoare şi râvnite de mai mulţi clienţi, astfel că poate dura câteva luni până la găsirea locuinţei perfecte. Pentru a veni în ajutorul celor cu venituri reduse sau cu probleme medicale, primăria oferă spre închiriere apartamente sociale, contra unor chirii modice.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.100 euro/lună; semicentral: 865 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.200 euro/lună; semicentral: 1.650 euro/lună

În general, apartamentele sunt mai uşor de găsit decât casele cu grădină. De obicei, chiria se achită cu două sau trei luni în avans, iar proprietarii doresc şi o garanţie a cărei este stabilită de comun acord cu chiriaşul. În cazul unor pagube, garanţia este păstrată de către proprietar.

Preţul proprietăţilor este mai ridicat decât în alte capitale europene

24005-4.jpgPiaţa imobiliară locală nu a fost afectată grav de recesiunea globală, deoarece politicile monetare şi fiscale sunt deosebit de eficiente. Preţul proprietăţilor este ridicat în comparaţie cu alte oraşe europene, dar clădirile au standarde înalte de construcţie, mulţumită legilor restrictive. Oslo este printre cele mai scumpe oraşe din lume, nu numai în ceea ce priveşte preţul proprietăţilor, dar şi în ceea ce priveşte nivelul de trai. În 2009, Oslo a fost clasat drept cel mai costisitor oraş din lume, dar în 2010 şi în 2011, a fost surclasat de Tokyo. Cu toate acestea, Oslo este pe locul doi în lume când vine vorba de PIB-ul pe cap de locuitor, a cărui valoare depăşeşte 74.000 dolari. 

Preţ mediu al apartamentelor din Oslo, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 6.300 euro/mp
  • Apartament semicentral – 4.600 euro/mp

În Oslo, sunt numeroase parcuri şi zone verzi, aşa că multe familii îl aleg pentru a-şi creşte copiii. Capitala Norvegiei are forma unei potcoave, astfel că accesul către pădure se face uşor din orice cartier. Cei care caută o locuinţă departe de agitaţia spacifică unui mare oraş găsesc nenumărate opţiuni.

Cea mai faimoasă arteră pietonală este Karl Johans Gate, înconjurată de cartiere unde este interzis accesul automobilelor, zone unde preţul locuinţelor este destul de ridicat. Cartierul Gronland este preferatul tinerilor, din cauza locuinţelor ieftine. Grünerlokka este un cartier „la modă” şi o zonă plăcută pentru a locui – cele mai multe clădiri istorice sunt renovate, fiind înconjurate de cafenele, boutique-uri cochete şi atracţii precum teatrul Cutia Neagră şi o veche fabrică de ciocolată deschisă publicului.

CITEȘTE ȘI: Capitala Mexicului, de şase ori mai mare decât Bucureşti, oferă nenumărate oportunităţi rezidenţiale


 

24 March 2012