În zona Pajura, potenţialul de creştere a motivat o listă lungă de investitori să îşi plaseze banii. Accesul facil către zona de nord a Bucureştiului, apropierea de cele mai mari centre comerciale, dar şi de parcul Herăstrău, toate acestea îi motivează pe clienţi să-şi investească banii într-o locuinţă acolo. Acest interes s-a simţit în preţuri înainte de criză, dar acum acestea au fost modelate de criză. Creditele luate prin Prima Casă pot acoperi integral chiar şi costul unui apartament cu trei camere.

24044-pajura.jpgÎn Pajura, ca peste tot, apartamentele cu două camere sunt cele mai căutate. Bugetul clienţilor este destul de apropiat de preţul pe care îl cer proprietarii. Astfel, cele mai multe tranzacţii se fac undeva în jurul sumei de 44.000-50.000 euro. Unul dintre principalele motive pentru care preţul este destul de mic este şi vechimea blocurilor.

„Blocurile sunt destul de vechi. În afară de zona Dridu, unde sunt blocuri mai noi, pe Şoseaua Pajura sunt vechi. Anul de construcţie al acestora începe din 1963 şi ajunge până în 1969. Celelalte, mai noi, pot fi construite şi mai aproape de 1976, dar sunt doar câteva blocuri de acest gen”, spune Mihai Brânzan, reprezentant agenţia 4 Rent.

 Clienţii aleg blocurile vechi şi ieftine

Faptul că apartamentele ar putea ajunge să aibă o vechime de 90-100 ani pe termen mediu nu îi sperie pe clienţi.

„Clienţii se gândesc puţin înainte să cumpere, referitor la vechime, dar oamenii se uită la preţ. Şi preferă să cumpere aici, căci este o zonă bună, acces bun către oraş, blocuri reabilitate, decât în alt cartier unde sunt blocuri mai noi, poate din anii ‘80, dar considerabil mai scumpe”, continuă oficialul 4 Rent.

Blocurile noi sunt destul de rar întâlnite în zonă, mai degrabă în segmentele adiacente. Şi acestea se vând la preţuri mici, putând să fie concurenţă directă pentru blocurile vechi. Totuşi, clienţii tind să le ocolească.

„Clienţii au dubii referitoare la calitatea construcţiilor, mai ales că aceste blocuri sunt ridicate de dezvoltatori mici, fără o istorie pe piaţă. În plus, zonele în care sunt situate nu sunt dintre cele mai bune. Calitatea vecinilor este îndoielnică. Vorbim aici despre zone precum Jiului sau Dămăroaia”, spune Alexu Nedelea, reprezentant Andone Imob.

Preţurile din blocurile noi sunt la acelaşi nivel cu cele ale apartamentelor vechi

Blocurile noi au, de cele mai multe ori, între trei şi cinci etaje. Garsonierele costă aproximativ 30.000 euro, iar apartamentele cu trei camere ajung să coste 60.000 euro. Pentru cei care îşi doresc o casă în zonă, misiunea este mult mai dificilă. În Pajura exclusiv, sunt foarte puţine case şi apar rar la vânzare.

„Nu prea există case, poate doar blocuri-vilă. Sunt foarte căutate, dar ies foarte rar la vânzare. Nu prea ajung la agenţii, se vând prin rude, prieteni, recomandări. Este vorba despre construcţii de două-trei niveluri, ridicate în anii 1950-1960. Acestea sunt cu 6.000-10.000 euro mai scumpe decât apartamentele cele mai mari”, încheie Mihai Brânzan.

Zona Pajura este recomandată drept o bună alegere de către mulţi agenţi imobiliari. Este un cartier cochet în zona de nord, cu acces direct la mai multe zone din oraş, prin podul Constanţa, Jiului, Casa Presei Libere. De asemenea, malluri şi cele mai importante hypermarketuri din oraş sunt la doar câteva minute de mers cu maşina.

CITEŞTE ŞI Cea mai nouă idee pentru a salva piaţa imobiliară americană: chiriaş în propria locuinţă


 

29 March 2012