Alba Iulia, orașul Marii Uniri, este destinația favorită a turiștilor pasionați de istorie și tradiție. An de an, în minivacanța de 1 Decembrie, la parada militară din Alba Iulia asistă aproximativ 20 de mii de persoane, turiști și localnici. Pentru ei, întregul oraș se animă, iar atracțiile turistice sunt nenumărate. Vizitatorii pot participa la o paradă a portului popular, expoziții temporare, activități culturale și concerte, dar și la mese tradiționale în aer liber. Pachetele turistice par să îi încânte pe turiști, care au ocupat integral locurile de cazare oficiale.

38797-catedrala_alba.jpgÎn Alba Iulia, evenimentele dedicate zilei de 1 decembrie se anunță a fi impresionante. La parada militară, momentul cel mai important al sărbătorii, vor defila peste 1.200 de cadre militare și vor fi prezentate zeci de mijloace tehnice de luptă. Totul se va încheia cu un spectacol aerian, la care vor participa avioane și elicoptere din dotarea Armatei Române. Parada este programată să înceapă la ora 13.00 și se va desfășura pe Bulevardul 1 Decembrie din Alba Iulia.

Sărbătoarea Marii Uniri începe încă de duminică, printr-un concert al corului Filarmonicii George Enescu din București, împreună cu instrumentiștii filarmonicii din Sibiu. Luni sunt programate o paradă a portului popular, activități culturale și concerte. Marți, pe 1 decembrie, ziua va începe cu depuneri de coroane de flori, primirea soliilor în Sala Unirii, urmează parada militară, un spectacol de muzică populară, o masă populară gratuită și un concert în aer liber al trupei Voltaj. Spectatorii vor asista apoi la un spectacol de lasere, nu la focuri de artificii, cum era tradiția, date fiind tragicul eveniment recent din clubul Colectiv”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Doanță, agent vânzări agenția turistică Peregin Travel.

Ghizi costumați în personaje  istorice, la Muzeul Unirii

Muzeul Unirii și Sala Unirii ocupă un loc central în traseul turistic, fiind vizitate de mii de turiști anual, în apropierea datei de 1 decembrie. Anul acesta, angajații muzeului se vor costuma în personaje istorice, pentru a oferi vizitatorilor o experiență unică. Muzeul este deschis între orele 10.00 și 19.00, iar prețul biletului este de 4 lei la muzeu, în timp ce accesul în Sala Unirii este gratuit.

De 1 Decembrie, expozițiile muzeului nostru vor prinde viață. Vizitatorii vor fi întâmpinați și ghidați de personaje istorice reprezentative pentru istoria românilor. Cei care ne vor trece pragul se vor întâlni cu Mihai Viteazul, cu Regele Ferdinand și Regina Maria, cu Avram Iancu sau cu soldați romani și luptători daci. Ei vor putea admira atât expozițiile permanente ale muzeului, dar și expoziții temporare, organizate special cu ocazia Zilei Naționale a României”, explică Liviu Zgârciu, purtătorul de cuvânt al muzeului.

Expoziții de unelte, arme, bijuterii sau cărți, pregătite special pentru sărbătoarea Marii Uniri

Expozițiile temporare vor prezenta fotografii istorice, unelte, arme și bijuterii din bronz, cărți, drapele sau machete. O altă atracție importantă din Alba Iulia este Cetatea Alba Carolina, unul dintre cele mai importante obiective istorice din municipiu. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, fiind cea mai bine conservată fortificație bastionară de tip Vauban din estul Europei. Cetatea din Alba Iulia fost trecut printr-un amplu proces de restaurare, în ultimii ani, pentru care s-au achitat 70 de milioane de euro – fonduri europene. Toate aceste argumente atrag anual atât de mulți turiști încât se ocupă integral locurile de cazare.

În ultimele săptămâni, pentru cei care au vrut să găsească o cameră liberă în Alba Iulia, dar și pe o rază de 20 de kilometri în împrejurimi, a fost destul de dificil. Operatorii de turism au raportat un grad de ocupare de aproape 100%”, a explicat Mihai Coșer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Turiștii au făcut rezervările cu trei luni în urmă, cei mai mulți, iar de aproape o lună nu mai avem niciuo cameră disponibilă, deși hotelul nostru pune la dispoziția turiștilor 113 camere, este una dintre cele mai mari unități de cazare din zonă. Turiștii sunt atât din țară, cât și din străinătate, în special din comunitățile românești”, declară Tiberiu Țăran, reprezentantul unui hotel din Alba Iulia.

Pentru evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie, traficul din Alba Iulia va fi restricționat. În schimb, este încurajat transportul cu mijloacele de transport în comun, pentru care autoritățile au emis un bilet de călătorie valabil pentru o zi, pe toate liniile, cu un preț de 2,5 lei. Alba Iulia este orașul care, la 1 decembrie 1918, a găzduit Marea Adunare Națională, care a decis înfăptuirea Marii Uniri, transformând Alba Iulia în orașul din care a început istoria statului român așa cum îl cunoaștem azi. Cu toate acestea, ziua de 1 Decembrie a devenit prin lege Ziua Națională a României abia din anul 1990.

CITEȘTE ȘI:

30 November 2015