Elveţia este un adevărat magnet pentru cei mai bogaţi oameni din lume, deoarece aceştia se bucură de un tratament financiar preferenţial din partea autorităţilor elveţiene, de 150 ani încoace. Veniturile sau averile cetăţenilor străini nu sunt impozitate, cu condiţia ca aceştia să nu lucreze în Elveţia. Însă acest sistem special de taxare va fi obiectul unui referendum, deoarece este în continuă creştere numărul elveţienilor nemulţumiţi de această lege.

26983-20120211_ird001_1.jpgSistemul de impozitare elveţian analizează valoarea de închiriere a proprietăţii, în loc de a lua în calcul veniturile sau averea totală, însă numai pentru cetăţenii străini care nu lucrează în ţară. Datorită acestei legi, Elveţia a reuşit să atragă peste 5.000 de străini înstăriţi, printre care şi Phil Collins, Tina Turner, Michael Schumacher sau Ingvar Kamprad, cel mai bogat om din Elveţia şi fondatorul Ikea, care a părăsit Suedia încă din 1976.

Opoziţia faţă de privilegiile acordate străinilor este în continuă creştere, iar cantoanele Zurich, Schaffhausen şi Appenzell au renunţat, în ultimii ani, la această politică de impozitare, în urma insistenţelor elveţienilor. Mai mult, o alianţă sindicate şi partide de stânga a anunţat că a strâns cele 100.000 de semnături necesare pentru a se organiza un referendum pentru propunerea intitulată „Destul cu privilegiile fiscale pentru milionari”, după ce Parlamentul a respins, în urmă cu o lună, anularea regimului special de impozitare.

„Populaţia s-a săturat de acest regim special de impozitare. Este un sistem arbitrar, care nu poate fi verificat, o lege conform căreia se taxează numai o mică parte din venitul real sau din averea totală a bogătaşilor”, declară pentru Reuters parlamentarul Susanne Leutenegger Oberholzer.

Parlamentul a aprobat, în luna septembrie, majorarea impozitului plătit de cetăţenii străini – aceştia vor plăti, pentru proprietăţile deţinute în Elveţia, echivalentul a şapte chirii, de la o taxă de valoare egală cu cinci chirii. Însă această măsură va fi implementată abia peste cinci ani.

Străinii plătesc, în Elveţia, taxe şi impozite de peste 12 ori mai mici decât în ţara vecină, Franţa

Acest regim special de taxare este extrem de avantajos pentru străinii cu averi considerabile. Conform unui consultant imobiliar Sovalco, un cuplu francez , ce deţine bunuri în valoare de 16 milioane euro, cu un venit anual de 750.000 euro, ar trebui să plătească, în Franţa, taxe în valoare de 500.000 euro. Dar dacă se mută în Elveţia, va plăti impozite în valoare de numai 40.000 euro.

Datorită acestor privilegii acordate străinilor, Elveţia a încasat la bugetul de stat peste 580 milioane euro, în 2010. În plus, autorităţile susţin că peste 22.000 de locuri de muncă depind de această schemă de impozitare. Taxa specială a fost introdusă prima oară în cantonul Vaud, încă din 1862, pentru a sprijini turismul şi pentru a încuraja pensionarii bogaţi să se mute în Elveţia.

CITEȘTE ȘI: SUA încearcă să desfiinţeze secretul bancar elveţian, cu tradiţie de sute de ani

 

22 October 2012