Încă mai sunt aşezări americane în care cuvântul „recesiune" nu există. Micile orăşele care beneficiază de pe urma industriei petrolului sunt în plină dezvoltare, notează CNN. Ca urmare, mii de americani din toate colţurile ţării vin în astfel de zone, pentru a-şi căuta un loc de muncă. Cererea pentru locuinţe a devenit copleşitoare, ajungându-se la situaţia în care mii de angajaţi locuiesc în rulote şi corturi.

21797-steagul_american_petrolier.jpgUltimul orăşel american atins de boom-ul petrolier american este Williston, din Dakota de Nord. Mica aşezare avea aproape 15.000 locuitori la recensământul de anul trecut, aşa că cei 6.000 de americani veniţi din toate colţurile ţării pentru a-şi căuta un loc de muncă reprezintă o creştere a populaţiei cu 40%. Ceea ce înseamnă foarte mult, pentru un singur an. Cu toate acestea, companiile petroliere şi ceilalţi dezvoltatori care lucrează în domeniu nu au reuşit să construiască îndeajuns de multe locuinţe pentru toţi aceşti oameni.

În ultimul an, s-au construit numai 2.000 de unităţi locative, lăsând fără acoperiş mulţi angajaţi veniţi din alte oraşe. Mai mult de atât, s-a dus vestea că aici sunt disponibile locuri de muncă, aşa că, în fiecare zi, apar zeci americani din toate colţurile Statelor Unite. Întrucât numărul locuinţelor existente este mult prea mic, oamenii au început să apeleze la soluţii extreme.

Noii sosiţi, care nu mai găsesc camere de hotel sau apartamente, se odihnesc în maşini sau în saci de dormit, pe iarbă. Cei mai norocoşi prind un pat liber într-una dintre zecile facilităţi, cunoscute şi sub numele de „tabere pentru bărbaţi", ridicate de companiile angajatoare. Condiţiile de aici sunt departe de a fi ideale, dar cei veniţi să lucreze în Williston sunt dispuşi să îndure multe în perspectiva unui venit, de multe ori dublu sau triplu faţă de cel din oraşul natal.

Adresa - parcarea de la supermarket

Unul dintre miile de oameni care lucrează în orăşelul în plină dezvoltare este Matt, venit aici în luna iulie. Acesta lucrează în cadrul lanţului Walmart şi a fost transferat din Minnesota, în singurul Walmart din Williston, pe un salariu mai mult decât dublu. După ce a ajuns în Dakota de Nord, Matt şi-a cumpărat o rulotă, iar parcarea supermarketului a devenit adresa sa permanentă.

Matt nu este singurul american în această situaţie, astfel că în timpul nopţii, parcarea de la Walmart este extrem de animată. Vecinii îşi scot şezlongurile, grătarele şi îşi deapănă poveştile de viaţă - de unde vin, ce caută aici şi ce vor face cu banii pe care îi vor câştiga din această goană după aurul negru.

„E o nebunie să treci de la o casă cu peluză la o rulotă de 3 pe 4 metri, fără grădină. Suntem foarte mulţumiţi că ne-am mutat aici, dar nu suntem aşa încântaţi de noul nostru cămin. Căutăm de mult un apartament de închiriat, dar deocamdată nu avem de ales", povestesc proprietarii unei rulote, citaţi de CNN. 

Trai la comun între persoane care câştigă mai mult de 8.000 dolari/lună

Chiar şi cei care şi-au găsit o locuinţă recunosc că sunt destul de grele condiţiile de trai. Cele mai mari companii petroliere au închiriat etaje întregi ale puţinelor hoteluri din zonă pentru a-şi caza angajaţii. Aşa că traiul la comun pare, dintr-o dată cea mai atractivă soluţie. Halliburton, una dintre cele mai importante companii de foraj din regiune, a mers într-atât de departe încât a adus aici întregul Sat Olimpic din Vancouver, unităţi locative folosite pentru angajaţii de la pază, în cadrul Olimpiadei de Iarnă din 2010.

Benjamin Lukes este unul dintre cei care locuiesc în tabăra improvizată de Halliburton, deşi câştigă aproximativ 100.000 dolari/an (inclusiv cu orele suplimentare), adică aproape de trei ori mai mult decât câştiga în Minnesota. Lukes plăteşte 400 dolari/lună pentru această locuinţă, bani în care intră şi curăţenia şi trei mese pe zi. Acesta şi-ar dori să-şi aducă familia aici, aşa că a căutat o altă locuinţă. Cea mai ieftină oferta potrivită pentru o familie a fost un apartament de motel, disponibil abia din februarie, care costa 6.700 dolari/lună. Ofertă imposibil de luat în calcul. 

Sunt nenumărate cazurile celor care au un venit anual de şase cifre, dar nu au un adăpost. Aşa că se fac eforturi pentru a construi locuinţe, atât în Williston, cât şi în alte orăşele atinse de goana după petrol. Unii au văzut în asta chiar o oportunitate de afaceri. Un fost fotbalist american, Jarvis Green, care deţine acum compania First Millenium Construction, construieşte un ansamblu cu o capacitate de 500 de persoane în Watford City, la 80 km de Williston. Construcţiile vor fi finisate până la sfârşitul acestui an, dezvoltatorul estimând un profit de 200 până la 300% din investiţia de milioane de dolari.

CITEȘTE ȘI America pică, ruşii o ridică prin achiziţii imobiliare de sute de milioane dolari


3 November 2011