O întreţinere mai mică, o casă economică, mobilă şi utilităţi care să se strice rar. Este visul oricui, numai că nu oricine se şi apucă să facă demersuri în acest sens. În general, reducerea costurilor la minimum presupune eforturi mari, pe o durată limitată de timp. Dar tocmai această mobilizare este de natură să descurajeze proprietarii, indiferent de ţara în care locuiesc. Ei preferă să plătească mai mult, dar să stea confortabil. Lucrurile stau cu totul altfel însă în cazul proprietarilor de clădiri office.

24816-case_diferite.jpgOricât de mult şi-ar dori să reducă la minimum costurile cu locuinţa lor, proprietarii nu au un motiv real să facă acest lucru. Plăţile lunare sunt, în general, bugetate, asumate şi transformate în obişnuinţă. Aşa că efortul unei renovări pare mult prea mare faţă de beneficiile pe care le-ar putea aduce, la o privire superficială. Lucrurile stau complet diferit în cazul celor care deţin clădiri de birouri. Pentru ei, eficienţa clădirii poate aduce economii de milioane de euro. Pentru o asemenea sumă, chiar şi proprietarii locuinţelor s-ar mobiliza.

De ce este un interes mai mare pe piaţa office decât pe piaţa rezidenţială? Deoarece companiile sunt mult mai interesate să reducă costurile. Lucrurile nu diferă prea mult nici în SUA, nici acolo proprietarii de locuinţe nu se investesc sume mari în sisteme şi tehnologii de ultimă generaţie”, spune Randy Tharp, managing director Epstein.

Chiriaşii, la fel ca şi proprietarii, nu sunt dispuşi să aloce un buget mai mare pentru a beneficia de o clădire eficientă din punct de vedere energetic

Primii care au îmbrăţişat tehnologia construcţiilor verzi au fost proprietarii clădirilor de birouri. Desigur, chiar şi în acest segment, există multă reticenţă, dar progresele sunt remarcabile de la an la an. Dar cu toate că chiriaşii sunt interesaţi de astfel de spaţii, paradoxal, nu sunt dispuşi să plătească mai mult pentru a beneficia de noile tehnologii.

„În Bucureşti, este foarte mic numărul clădirilor de birouri certificate energetic. Acestea pot fi numărate pe degetele de la o mână, toate fiind construite în ultimii ani. Chiriaşii nu sunt atât de interesaţi de aşa ceva, iar dacă sunt, nu sunt dispuşi să plătească în plus. Există şi companii care sunt mai preocupate de mediul înconjurător, dar nu alocă un buget mai mare pentru aşa ceva”, susţine Viorel Opaiţ, reprezentant Colliers România, în cadrul Forumului SEE Real Estate.

Important pentru dezvoltatori, spun specialiştii, este să vadă dincolo de aceste impedimente. Marele avantaj al clădirilor eficiente energetic este că ele aduc valoare în plus pe termen lung.

Deocamdată, în Bucureşti, chiria nu este mai mare din cauza faptului că o clădire este certificată energetic. Dar asta nu înseamnă că aceste clădiri nu sunt valoroase”, spune Tim Wilkinson, reprezentant DTZ Echinox.

Arhitecţii şi constructorii văd în clădirile eficiente energetic marea provocare a momentului

Dinamica clădirilor eficiente energetic alimentează, chiar şi în vremurile dificile pe care le traversăm, mai multe segmente din piaţa imobiliară românească. Arhitecţii şi constructorii sunt poate cei mai solicitaţi dintre toţi. Ei trebuie să se acomodeze cu noile tehnologii, astfel încât să îşi poată convinge clienţii că merită investiţia.

Arhitecţii sunt mai optimişti, în general, astfel că România încă arată bine în ochii noştri. Activitatea noastră a fost mult mai concentrată pe segmentul office, foarte slab pe retail. Din punct de vedere al dezvoltatorilor, condiţiile din România sunt, în continuare, atractive”, este de părere Anthony Willats, reprezentantul firmei de arhitectură Chapman Taylor Romania.

Schimbările ce urmează sunt cu atât mai evidente, cu cât tot mai multe companii puternice, internaţionale, tatonează terenul pentru a investi în România. Potrivit consultanţilor imobiliari, aceştia aşteaptă momentul cel mai bun pentru a investi, astfel încât să maximizeze atât şansele de succes, cât şi profitul obţinut.

CITEȘTE ȘI: Plantele pot reduce întreţinerea cu până la 25%, dacă sunt plantate în locuri adecvate

 

17 May 2012