Parcul Circului, din sectorul 2 al Capitalei, a revenit la dimensiunile de altă dată: o suprafață de 11.050 mp, care fusese dată în administrația Circului Globus, a revenit Administrației Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB). În ciuda protestelor bucureștenilor care locuiesc în zonă, suprafața fusese dată spre folosință circului în anul 2011, drept compensație pentru retrocedarea terenului menajeriei.

38411-parcul_circului.jpgO suprafață de 1,1 hectare a redevenit parte integrantă a Parcului Circului, în urma anulării Hotărârii Consiliului General al Municipiului București cu numărul 155 din 2011. În urmă cu patru ani, porțiunea respectivă fusese dată în administrare Circului Variete Globus, pentru a compensa pierderea în instanță a terenului pe care se aflau adăposturile animalelor și menajeria.

„Prin H.C.G.M.B. 155/2011, parcul fusese ciuntit, o suprafață de 11.050 de metri pătrați fiind dată în administrație Circului Globus, pentru a fi folosit de către menajerie, drept compensație pentru faptul că terenul menajeriei fusese retrocedat lui Gheorghe Stelian, care intenționa să ridice aici un imobil P+19”, explică reprezentanții Grupului de Inițiativă Civică Lacul Tei, format din locuitori ai cartierului Tei care s-au hotărât să schimbe în bine spațiul unde locuiesc, în conformitate cu nevoile lor.

De-a lungul timpului, cetățenii organizați în Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei au făcut demersuri constante ca acest teren să redevină o parte componentă a domeniului public. La începutul verii, reprezentanții Circ & Variete Globus București au transmit autorităților că nu a fost nimic construit pe terenul respectiv, astfel că acesta poate reveni în administrarea ALPAB, „eliminându-se astfel orice stare de nemulțumire a cetățenilor din această zonă a Capitalei”.

„Parcul Circului este un spațiu foarte iubit de locuitorii cartierului și nu numai.  Celălalt parc al cartierului, Parcul Tei, este un parc-muzeu-restaurant, cu acces restricționat pentru câini și biciclete, închis pe timpul nopții, cu parcări înlocuind spațiul verde și cu statui noi și inestetice, cele vechi dispărând fără urmă, deși era cunoscut pentru statuile sale numeroase, chiar și din literatură, fiind „parcul cu statui” din textele lui Mircea Cărtărescu. De aceea anularea H.C.G.M.B. 155 este atât de importantă, păstrarea locurilor cu tradiție pentru petrecerea timpului liber din cartier fiind o prioritate, unind comunitatea, în aceste vremuri de avânt imobiliar”, conchid reprezentanții Grupului de Inițiativă Civică Lacul Tei.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

9 October 2015