Patru bănci au semnat până în prezent contractul cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM pentru a intra în noul program "Prima Casă", dintr-un total de 12 bănci care şi-au anunţat intenţia de a acorda în continuare credite cu garanţia statului, a anunţat, premierul Emil Boc.

19325-big_15475.jpgPe lista băncilor care au semnat contractul cu Fondul se află BCR, CEC Bank, Alpha Bank şi BRD.

Primul ministru a asistat la sucursala BCR sector 1 Bucureşti, la semnarea primului contract de credit din cadrul noului sistem al programului guvernamental "Prima Casă".

Banca Comercială Română (BCR) a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că a început creditarea în programul "Prima Casa 4", fiind prima instituţie de credit participantă la noua etapă a programului.

Dobânda este variabilă şi este formată din Euribor la 3 luni plus o marjă de 3,75% pentru clienţii cu istoric în relaţia cu BCR (marja este de 3,95% pentru clienţii fără istoric). Pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în prezent este de 219,22 euro, notează Mediafax.

Clienţii trebuie să dispună de un avans de 5% din preţul locuinţei

Banca acceptă până la trei coplătitori şi nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipată este zero.

Programul se adresează oricărei persoane fizice care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, sau care deţine cel mult o unitate locativă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.

Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

Guvernul a decis, în martie, ca garanţia statului să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 mp şi doresc un confort sporit.

Citeşte şi:



20 June 2011