Aleile pavate dau un aspect ordonat grădinii, contribuind din plin la imaginea plăcută de ansamblu. Însă este important de știut că pavajul se alege în funcție de anumite criterii: stilul casei, dimensiunea curții, caracteristici tehnice – respectarea anumitor criterii duce la un rezultat mulțumitor.

38013-curti_71.jpgBucățica de spațiu verde din spatele casei este motivul pentru care mulți proprietari renunță la confortul unui apartament central. O curte frumos amenajată aduce o stare generală de relaxare, atât locatarilor, cât și oaspeților, fiind o încântare chiar și pentru vecini sau trecători. Pentru a obține un rezultat armonios, amenajarea grădinii trebuie făcută în aceeași linie cu arhitectura casei, sfătuiesc specialiștii.

„Adesea ne atrag atenția grădinile simple, curate, cu un stil minimalist – deși nu pare, astfel de rezultate sunt greu de obținut, fără ajutorul unui specialist. Ideal este ca totul să fie plănuit încă de la început, din stadiul de proiect. Sigur, acest lucru nu este întotdeauna posibil, iar în caz contrar, amenajarea spațiului verde trebuie făcută ținând cont de stilul arhitectural al casei. Acestea sunt, de cele mai multe ori, proprietățile acelea pe care ne oprim să le admirăm”, subliniază arhitectul Ioana Vlascău.

Pavajul se alege în funcție de dimensiunile curții

Dincolo de respectarea unui anumit stil, amenajarea spațiului verde trebuie să țină cont și de dimensiunea curții. La alegerea pavajului pentru alei, trebuie avut în vedere aspectul funcțional, înainte de toate. Potrivit specialiștilor, pavelele trebuie să se integreze în designul curții și să aibă caracteristicile tehnice necesare unei utilizări corecte – fie special pentru trafic pietonal, fie pentru trafic de mașini.

„Pentru grădinile de mici dimensiuni, recomandăm pavele care să permită configurarea de alei și trotuare înguste. De asemenea, o altă variantă, ce oferă atât un ambient deosebit cât și funcționalitate, este aceea de a folosi pavaj ecologic. Acesta are rolul de crea o suprafață acoperită, ce poate fi folosită și pentru trafic pietonal sau auto, dar care totuși lasă și vegetația să crească. Astfel, într-o curte cât de mică, se poate crea o zonă circulabilă, dar și verde în același timp. În ceea ce privește grădinile de mari dimensiuni, recomandăm folosirea de modele de pavele cât mai creative. Astfel, pot fi alese pavele de dimensiuni mari, care să creeze și mai mult impresia de spațiu, sau pot fi alese pavele montate în modele diverse. Într-un spațiu generos putem alege chiar să avem diferențe de nivel între anumite zone, putându-le amenaja cu ziduri de sprijin pavate care să schimbe total atmosfera”, punctează Sebastian Bobu, Director Executiv Symmetrica, companie producătoare de pavele, borduri și rigole vibropresate pietonale și carosabile.

În ceea ce privește nuanța pavelelor ce trebuie alese pentru o curte, reprezentanții Symmetrica sunt de părere că acestea trebuie alese în ton cu cea a casei și a gardului. Aceștia recomandă culorile calde, ce dau o notă intimă grădinii, în timp ce tonurile de gri sau antracit sunt recomandate pentru proprietățile cu ambient modern.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

 

24 August 2015